• 7

Mladi voćar otvorio dušu: Uspeo sam s jagodama zbog saveta iz Srbije. U mojoj Hrvatskoj nisu pomogli

"Život na selu je najbolji život, meni je uspelo", priča naš sagovornik

  • 7
Mario Barać, proizvodjac jagoda, jagode, Biznis

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Privatna arhiva

Matija Brinjak, tridesetogodišnji vlasnik OPG "Brinjak" iz Velikog Banovca kod Pakraca ovih dana privlači pažnju ističući kakav je položaj mladih poljoprivrednika na Balkanu. Njemu su, kaže za naš portal izuzetno pomogli saveti naših voćara, dok od države nije uzeo ni evra.

Za Telegraf Biznis, ovaj mladi farmer priča o izazovima, proizvodnji i tome da li su jagode isplativ biznis. Ima poruku i za one koji bi tek da se oprobaju u ovom poslu. Priča i o tome kako je resorna ministarka odmah sazvala sastanak kada je čula za njegovu priču, i ponudila pomoć. Da li će prihvatiti?

Teza da poljoprivrede na ovim prostorima nisu iskoristile svoje potencijale, nije otkrivanje tople vode. Ipak, sve je više maldih, inovativnih i odvažnih ljudi koji su spremni da svoj novac, znanje i ideje ulože u zemlju.

Brinjak je inače, po struci medicinski tehničar koji je stalno zaposlen u pakračkoj Udruzi za promovisanje inkluzije.

  • Rekli ste da ste uspeli u proizvodnji jagoda, zahvaljući savetima iz Srbije? Šta su vam savetovali?
  •  

 

- Kao početnik u jagodarstvu i bez ikakvog znanja, upustio sam se u proizvodnju jagoda. Kako sam u Hrvatskoj dobijao informacije na kašičicu iz kojih se ništa nije moglo krenuti u ozbiljnu proizvodnju, pronašao sam grupu na Fejsbuku o jagodarima gde su većinom iz Srbije i tu sam dobijao puno korisnije savete i preporuke. Naravno taj početni potez i saveti srpskih jagodara su moju nedoumicu oko početka uzgoja rasteretili.

  • Možete li detaljnije da objasnite kakva je vaša proizvodnja, pošto ima dosta poljoprivrednika koji se bave tom delatnošću?
  •  

 

- Moja proizvodnja nije eko proizvodnja. Pre dve godine zasadio sam 3.800 sadnica jagoda na otvorenoj površini sorte clery i jolly i odmah sledeće godine sam video da sa sortama nisam pogrešio. Danas se svako može baviti jagodarstvom ali ako ne postoji ljubav proizvođača prema tom poslu onda ne vredi ni početi s takvim poslom.

Matija

Akko ne postoji ljubav proizvođača prema tom poslu onda ne vredi ni početi s takvim poslom/Foto: Privatna arhiva

Posao je zahtevan ali svaki trud se isplati. Nekada imam osećaj da što sam više među njima to bolje cvetaju. Od pre par meseci krenuo sam horizontalno-visećom tehnologijom uzgoja i za sada mogu reći da je sve ok. Inovator sam u ovome na takav način uzgoja (na 6 katova) što su me prošlih par meseci popratili skoro svi hrvatski mediji, neke tv kuće, a moja priča izašla je u Farmers of Europe u Holandiji gde je njima bilo nepojmljivo to da sam tolike novce uložio u poljoprivredu, bez ikakvog znanja o jagodama a danas postao jedan od poznatijih proizvođača u Hrvatskoj.

  • Kao mlad poljoprovrednik, kakvo je vaše iskustvo, koliko je teško baviti se tim poslom na Balkanu, šta mislite, šta je napotrebnije mladim voćarima?
  •  

 

- Proizvodnja jagoda je zahtevna i svaka greška se skupo plaća. Nije jednostavan uzgoj, ali uz savete, praćenje i ponašanje biljaka može se pravovremeno reagovati. Ovaj posao ima svoje prednosti i mane kao i svaki drugi. U mom slučaju meni najveći problem predstavljaju finansije, želim se baviti time, želim proizvoditi veliku količinu jagoda ali jednostavno do sada nisam našao nikakva finansijska sredstva koja bi me bar malo pogurala da to sve proširim. Moj ulog je zaista veliki (blizu 10. 000€) i to smo sve sami isfinanairali, moja porodica i ja. Nismo dobili ni 1 evro ni od koga, ne uzimamo podsticaje.

Sada želimo proizvodnju da dignemo na viši nivo i ako ne budemo imali neki vetar u leđa za napredovanje, moraćemo postepeno da dižemo i sami napredujemo i dalje. Nadam se da će nas i država tu prepoznati pa bar na neki način pogurati u našim ciljevima

  • Da li je posao s jagodama isplativ?
  •  

 

- Kada sam ketao da se bavim poljoprivredom gledao sam šta je naisplativije. Kako od poljoprivredne mehanizacije nemam ništa, imam samo zemlju a potražnja domaćih jagoda je bila ogromna, odlučio sam da se bavim time i krenuo sam u pravom smeru što mi se pokazalo kroz prethodne 2 godine gde smo prodali 4.300kg po 3.50 evra i to sve na kućnom pragu, bez odlaska na pijace. Ove godine potražnja je bila prevelika tako da nismo imali dovoljno jagode za sve naše kupce a 7 dana pre početka berbe imali smo 800 kilograma naručenih jagoda tako da smo prvih 15 dana brali samo za kupce koji su naručili.

  • Šta biste savetovali onima koji žele da se vrate na selo i pokušaju neku proizvodnju (u Srbiji ima takvih primera)?
  •  

 

- Uvek sam govorio, život na selu je najbolji život. Imao sam prilike da odem van Hrvatske, srećom zaposlio sam se, formirao svoj život, oženio se, a sada mi je nekako to jagodarstvo u punom jeku i to želim da nastavim da radim. Kažem, sve mi zavisi od finansija ali ne sumnjam da neću uspeti u svom krajnjem cilju.

Svima bih preporučio: Vratite se, u inostranstvu nije ništa bolje nego ovde kod nas.

  • Pomenuli ste da i ministarka želi da razgovara sa vama? Hoćete li se odazvati?
  •  

 

- Da. Posle medijski popraćenog mog puta u jagodarstvu, juče su me kontaktirali iz Ministarstva poljoprivrede o tome da ministarka Marija Vučković želi da me upozna i čuje moju priču. Imam zakazan sastanak u ovaj ponedeljak i nadam se da ćemo pronaći zajednički jezik, kao i  da mi Ministarstvo bar malo pomogne da se moj konačni cilj ispuni.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(v.bjelic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    25. novembar 2020 | 15:18

    Ovakvih primera ima na pretek u Srbiji.Vrednih i upornih proizvodaca jagoda.uopste voca.ali o 3.5 €po kg nesme ni da se masta.Srbija je zemlja nakupaca.bila i ostace jos dugo

  • Zz

    25. novembar 2020 | 14:25

    Kao što si dobio znanje iz regiona, podeli isto sa drugima iz regiona....to se uvek ceni bez obzira ko je ko ...tako se sklapaju i ulvršćuju veze bez obzira ko i gde je ko...

  • DRagutin

    25. novembar 2020 | 16:09

    Lepo što je uspeo i što se bori pod ovim nebom da pošteno živi od svoga rada ali opet i uvek su problem finansije! Za Srbiju je 10 000 € što su oni uložili od svojih para, veoma puno! Malo ko ima toliko para da bi i hteo da se bavi takvim biznisom...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>