• 3
 ≫ 

U Srbiju uđe 2,5 miliona litara jeftinog vina iz EU: Sada će do njega moći da dođu i mali trgovci

 ≫ 

Mi jesmo za konkurenciju, ali i za to da u ponudi 70 odsto budu domaća vina, tvrde srpski vinari

  • 3
U vinu je istina

Foto: Pixabay

Vlada Srbije donela je Odluku o uvozu vina iz Evropske unije po preferencijalnoj stopi, kojom se uređuju bliži uslovi za raspodelu kvote od 2.500.000 litara vina iz EU, a nova pravila na snagu stupaju prvog dana naredne godine.

Kako se ne bi ponovila situacija od ove godine, da dva trgovca iskoriste dve trećine kvote u prvoj polovini godine i zatrpaju tržište jeftinim vinima, sada je bliže određen način ka koji će se dozvoljena količina vina za uvoz bez carine, rasporediti. Ukupna kvota će se deliti redosledom kojim su se trgovci prijavljivali, po pricnipu "prvi došao, prvi uslužen".

Ukupona kvota deli se na kvartalne u visini od 625.000 litara. Neiskorišćena količina u jednom kvartalu dodaje se dozvoljenoj količini za uvoz u narednom, a granični datumi su 31. mart, 30. jun, 30. septembar i 31. decembar.

- Maksimalna količina koju može da uveze jedan privredni subjekt u okviru svakog od prva tri kvartala iznosi 15 odsto od kvartalne kvote, odnosno 93.750 litara - stoji u Odluci.

To konkretno znači da ukupna količina koju može da uveze jedan trgovac, zaključno sa svakim kvartalom, iunpsi 93.750 litara do 31. marta, 187.500 litara do 30. juna, 281.250 litara do 30. septembra, dok od 1. oktobra do 31. decembra - nema limita.

Vino, vinski podrum, flaše, burići, burad

U Srbiju uđu milioni litara jeftinog vina, Foto-ilustracija: Pixabay

Ova ograničenja doneta su kako ne bi samo dva, tri velika trgovca mogla da uvezu svih 2.500.000 litara vina, ostavljajući manje trgovce i specijalizovane vinarije bez mogućnosti nabavke po boljim uslovima.

Takođe, ovo je učinjeno kako ne bi cela kvota "otišla" na jeftina vina iz Španije, Italije i Francuske koja koštaju od 80 centri, do dva, tri evra, i to bez taksi, što je cena koju domaćiproizvođači nikako ne mogu da isprate. 

Marko Malićanin, predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije, objašnjava za Telegraf Biznis da je podela kvote dobar potez, jer će sprečiti monopole.

- To je sasvim normalno, a ovo što se do sada desilo nije bilo kako treba, da jedan uvoznik iskoristi skoro celu kvotu i zatrpa tržište. Ova odlka će donekle uvesti red, ali neće ga rešiti, jer je celokupna situacija u kojoj se nalazimo dovela do toga da je trgovina vinom pala u Evropi, pa su se u problemu  našle i poznate vinske zemlje. Usled smanjene prodaje oni snižavaju cenu svojih vina i plasiraju ih van EU - objašnjava Malićanin.

On ističe da naši proizvođači u takvoj situaciji nisu u mogućnosti da pariraju cenom.

- Mi smo malo tržište, nemamo takve budžete da možemo da neutralizujemo situaciju i toliki pad u potražnji. Ponovo se zatvaraju kafići i restorani, pa se prodaja vina prebacuje na velike trgovine, zbog čega je važno da se i naša vina našu na njihovim rafovima. Mi jesmo za konkurenciju, ali i za to da u ponudi 70 odsto budu domaća vina - zaključuje Malićanin i dodaje da se u Srbiji godišnje troši 40 do 50 miliona litara, što znači da kvota čini oko pet odsto.

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    1. decembar 2020 | 09:45

    U Parizu u marketu ima na hiljade vrsta vina od jednog do 2 eu a rakije su 10 eu do 20 eu. Kod nas vinari nabili cene vina na 10 eu a domaća rakija 5. Nikada vino nije bilo skuplje od rakije. Neka čudna vremena.

  • Draxa

    1. decembar 2020 | 12:09

    Naša vina su skupa i nisu nekog kvaliteta. Skuplja su nego li Francuska . A ovako na silu da nam prodajete ....hmmm nećete se ovajditi. Izgurajte prvo 13 jul pa radite!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>