• 0

Mladi poljoprivrednici lakše do pomoći EU: Evo ko je po novoj definiciji "mlad"

Omogućeno je svima na granici ove starosne dobi dodatnih pet procenata bespovratne podrške

  • 0
SOMBOR SOJA SETVA SETVA SOJE TRAKTOR

Foto: Tanjug/Jaroslav pap

Mladi poljoprivrednici u Srbiji moći će lakše da dođu do sredstava iz donatorskog programa IPARD II Evropske unije i da dobiju veće iznose pomoći, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i ruralnog razvoja.

Na incijativu Evropske komisije biće izmenjeni Sektorski sporazum sa Vladom Srbije, program IPARD II i Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju kako bi to bilo omogućeno, navedeno je u publikaciji "IPARD na dlanu".

Izmene se odnose na definiciju pojma mladi poljoprivrednik što je do sada bila osoba mlađa od 40 godina u trenutku dobijanja sredstava IPARD-a, a ubuduće će to biti poljoprivrednik mlađi od 40 godina u trenutku podnošenja zahteva za odobravanje projekta, navelo je Ministarstvo u informaciji dostavljenoj Tanjugu.

Ovim izmenama omogućeno je mladima koji su na granici ove starosne dobi da ostvare dodatnih pet procenata bespovratne podrške na ukupnu vrednost investicije, piše u informaciji.

Dodaje se da će mladim poljoprivrednicima takođe biti olakšano podnošenje zahteva za korišćenje IPARD programa uz mogućnost za ostvarenje većeg iznosa pomoći.

Najavljena je i preraspodela sredstava sa neodobrenih mera na meru 1 - Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i meru 7 - Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja, za koje postoji najveće interesovanje, navelo je Ministarstvo.

To će omogućiti da korisnici sredstava za manje investicije u oblasti seoskog turizma dobiju podršku iz budžeta Srbije za projekte vrednosti do 20.000 evra, a preko tog izinosa iz IPARD programa, dodaje se u informaciji.

Video: Ribar postao milioner preko noći: Dok se šetao pored obale mora, naišao je na pravo blago.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>