• 0

Prepelice ne mogu da snesu koliko Srbi mogu da popiju: Prodaja jaja u doba korone skočila 10 puta

Od davnina su poznati pozitivni uticiji na čovekovo zdravlje

  • 0
Prepelice, jaja, Nikola Draganić Od davnina su poznati pozitivni uticiji na čovekovo zdravlje / Foto: RINA

Stanje imunološkog sistema ključno je u ovo doba epidemije korona virusa i zato se nikad više nije pilo vitamnia "c", vitamina "d", ali ni kupovalo i koristilo proizvoda koji jačaju upravo imunitet. U prilog tome govori i činjenica da je u ovoj godini prodaja prepeličjih jaja porasla čak deset puta.

- Od davnina su poznati pozitivni uticiji na čovekovo zdravlje. Čak sam i ja sa uzgojem prepelica počeo nakon što sam od doktora dobio dijagnozu da imam manjak gvožđa i da su mi za oporavak potrebna prepeličja jaja. Njihova prodaja uvek je išla dobro, ali od kad kako je počela epidemija korona virusa mnogostruko je uvećana. Naročito u ovom trećem talasu kad je mnogo zaraženih - kaže za RINU, Nikola Draganić uzgajivač prepelica iz Dragačeva.

Prepelice su ptice koje vrlo brzo krenu sa nošenjem jaja i to u velikoj količini, ali i pored toga potražnja je mnogo veća nego što proizvođači mogu da sakupe. Nikola ima nekoliko farmi u Srbiji, a prvi je u našoj zemlji napravio jasle za japanske prepelice.

- U njima se one samo izvode i borave od pet do sedam dana i idu dalje. Кako bih napravio jasle preradio sam stare ormare, napravio grejače i termostate - rekao je Nikola.

Nikolina računica pokazuje da se posao uzgoja japanskih prepelica isplati za šest mesci, a računica je prosta – na uloženih 4500 hiljade dinara, mesečno može da se zaradi oko 24 hiljade dinara od 100 prepelica.

- Isplativost se ogleda u malom utrošku hrane, jer prepelica da bi snela 90 jaja pojede samo 2,7 kilograma hrane. Jako je zahvalna ptica, malo jede i ne treba joj mnogo prostora. Međutim, iako je potražnja porasla čak deset puta, cena je ostala ista - kaže Nikola.

Prepeličija jaja bogata su vitaminima, fosforom, cinkom i važnim aminokiselinama, po svojoj hranjivosti jedno prepeličije jaje zamenjuje pet kokošijih, zato se sa za bogatu trpezu ne kaže uzalud – bilo je i jaja od prepelice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>