• 30

Kupio tartuf od 1.300 g nađen kod Beograda. Platio 5.000 evra pa ga ceni u Istri 415.000 dolara!

Pečurke traže "ispod žita"

  • 30
truffles, tartufi, Foto: Pixabay

U Srbiji je sve više tragača za skupocenim gljivama tartufima, a zbog nedostatka regulativa koje uređuju ovaj posao, sve se obavlja u sivoj zoni, zbog čega dolazi do sukoba među tartufarima.

Poslednjem takvom smo svedočili kada su dva brata izgubila život jer su navodno ušla u teritoriju druga dva brata tartufara i napali ih. Kako tvrde iskusni tartufari, ovaj posao obično se obavlja u tajnosti, što zbog isplativosti jer veliki komadi tartufa mogu da koštaju u po nekoliko (desetina) hiljada evra, što zbog skrivanja lokacija, jer svako može na svakom mestu da traži tartufe. A ono što malo ko zna jeste da postoji i zabrana akupljanja ovih gljiva u određenom periodu godine. 

Dodatno, tartufari kažu da država za njih nema sluha i pitaju zašto Srbija ne napravi brend od naših tartufa. Posebno ih pogađa kada iz inostranstva dolaze poznati kuvari i uzimaju ovde tartufe da bi ih kasnije prodavali ili koristili u drugim zemljama.

Jedan od njih, gostujući na Tv Prva, naveo je primer da je čuveni istarski tartuf, zapravo naš. 

- Kupuje ovde tartufe, i odnosi ih. To je stotine kilograma tartufa, pitanje je kako ih iznosi iz zemlje? - pita se Petrović i navodi da dolaze vrsni tartufari iz drugih zemalja kako bi sakupljali skupocenu pečurku.

- Čuveni Zigante, živeo je u staroj Jugoslaviji, ja sam ga upoznao pre nekoliko godina kada je kupovao tartufe u Jagodini - priča on i nastavlja: - "Kupio je tartuf od 1.300 grama, koji je nađen u okolini Beograda. On ga kupio za 5.000 evra, a procenjen je na 415.000 dolara u njegovom restoranu u Livadama", priča on i ističe da još stoji belg voska.

Petrović ne krije da je i sam bio često u opasnosti zbog neregulisanog načina branja, da se trudio da izbegne sukobe, jer često se ne pravi razlika da li je nečija parcela na kojoj ima tartufa privatna ili državna.

- Bilo je i pištolja - kaže on.

Ukazuje da Srbija njamnanje 20 godina, kada se tarufi u pitanju.

Video: Ove pečurke nikako ne smete da pojedete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hej

    11. decembar 2020 | 12:40

    Umesto da traze zajedno, ko nadje najvise casti u kafani pice. Oni ubise dva covrka i zavrsise u zatvoru. Sada ni jedni ni drugi nece traziti tartufe, nego neko treci.

  • Miss

    11. decembar 2020 | 14:21

    Ovo i da nadjem ne bih znala sto je,lici na sisarku.

  • kvaka

    11. decembar 2020 | 11:59

    Ko je pametan zna gde da trazi, neki to rade godinama unazad☺️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>