• 4

Ovo je jedan od najtraženijih proizvoda na pijaci: Zbog njega kupci čekaju i pola sata u redu

Preko zime na trpezi su neizostavni bili slanina, čvarci, pršuta i kiseli kupus

  • 4
Sapunjara na čačanskoj pijaci

Foto: RINA

Od kako se proširila vest da bela domaća slaninica pomaže prilikom bolova u plućima u doba epidemije korona virusa, ova namirnica postala je jedan od najprodavanijih na čačanskoj pijaci. Ponekad se za „sapunjaru“ čeka i u redu duže od pola sata, ali kako kažu građani, ne pada im teško, jer zdravlje na usta ulazi.

- Imala sam korona vurus i upalu pluća, nisam bila hopsitalizovana, ali je bilo jako teško. Stiskalo me i gušilo u prsima, doktor mi je rekao da jedem slaninu i ren. Poslušala sam ga i svako jutro bih jela nekoliko parčića seckane bele slanine i izrendan koren rena. Kako bih to krenula da jedem pritisak u grudima je automatski popuštao. Prosto osećate, kako odmah lakše dišete kad malo omastite pluća i probate ljuto. I sada kad je sve to iza mene, svakog jutra jedem isto - slaninica i ren, ali naravno ne preterujem - rekla je Milena iz Čačka za RINU.

Naši preci hranili su se upravo na ovaj način, zdravlje tražili u prirodi, a preko zime na trpezi neizostavno su bili slanina, čvarci, pršuta i kiseli kupus.

Korona virus mnoge je ove godine u potrazi za zdravljem vratio upravo na seosko područje, a sa tim se na meni vratila domaća, masna hrana.

- Prodaja bele slaninice tokom zimskih meseci skočila je nekoliko puta. Prodaje se i šarena, ali mnogi više sapunjara. Da bi slanina bila dobra najvažnija je svinja, na kom području se uzgaja i kako se tovi. Sve su to faktori koji utiču na kvalitet tog proizvoda. Cenu nismo menjali ostala je ista, kao i pre epidemije -  rekla je Slobodanka Popović, prodavac na čačanskoj pijaci.

slaninica

Tražena je i šarena slaninica, foto: pixabay.com

Iako je cena slaninice ostala ista, čvarci su ove godine skuplji od pršute, cena dostiže cifru i od 1.300 dinara po kilogramu, pa će se možda ovaj svinjski delikates od sad kupovati na komad.

- Uprkos tome, velika je potražnja, domaći čvarci se, dobro prodaju uprkos visokoj ceni. Prodajem najviše duvan čvarke, iako su oni najskuplji , dobro idu i čips čvarci, ljudi se okreću tradicionalnoj trpezi i delikatesima - kaže Slobodanka.

Nutricionisti ipak svaetuju pažnju i umerenost kad je u pitanju konzumiranje ovih specijaliteta, jer povećan holesterol i korona virus nisu prijatelji.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seljak

    24. decembar 2020 | 11:13

    I da nije pandemije,slanina i cvarci su sigurno zdraviji od ostalih suhomesnatih proizvoda.U njih nema sta da se gura od aditiva i emilgatora za razliku od virsli i pasteta.

  • Mihailović

    24. decembar 2020 | 11:00

    Kad bi sve jeli i pili šta nam iz raznih interesa govore nemoguće je, i verovatno nebi bili zdraviji već suprotno... Treba jesti umereno kako nebi bili gojazni, fizički aktivni i šta manje stresova...

  • perrro

    24. decembar 2020 | 17:20

    Kakav krs jedu Beogradjani i neznaju sta je domace.Zderu poluprizvode pune nitratne soli kuvane zapecene slanine koje dima nisu videle.zato preprodavci dolaze automobilima od 10000eura na pijace da prodaju.A proizvodjac vozi punta i cuti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>