• 0

Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje: "Da nije došlo do izmene, proizvodnja bi opala 40%"

Prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja, novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto

  • 0
Ovde je najveća razlika u cenama

Foto: Pixabay

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU, ali i da za ovaj veliki posao koriste sredstva iz IPARD programa.

Produženje roka za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije, upućene resornom ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izmenilo je Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja, čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. na 31. decembar 2023.

- Da nije došlo do izmene Pravilnika, proizvodnja bi se smanjila za oko 40 procenata i verovatno bismo morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja - rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Budimović je podsetio da je na predlog PKS, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene, kavezne sisteme.

- Treba iskoristiti potencijal nacionalnih podsticaja i IPARD programa i početi sa realizacijom zamene običnih za obogaćene kaveze za koke nosilje, jer je pretpostavka da više neće biti odlaganja primene Pravilnika nakon 2023. godine - objasnio je predstavnik PKS.

Ističe da prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

Video: Crne kokoške najskuplje na tržištu: Cena im dostiže čak do 5.000 evra

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>