• 2
 ≫ 

Belka se ojagnjila u utorak, opet u petak, a stomak je i dalje veliki: Topola ne pamti ovakvo čudo

 ≫ 

Dragoslva u šali kaže da očekuje da se ovca i treći put okoti, i dalje ima veliki stomak

  • 2
Belka, Topola Belka sa jagnjićima / Foto: RINA

Ovca Belka ovih dana demantovala je struku i stočare. Ona se ojagnjila dva puta za samo pet dana i na svet donela ukupno troje jagnjadi u selu Vojkovci kod Topole.

- Belka je imala veliki stomak, očekivala sam da će na svet doneti sigurno dvoje jaganjaca, ali ona nas je iznenadila i brojem i samim porođajem. Sve je počelo prošlog utorka, ojagnjila je jedno jagnje, očekivala sam još, ali vidim da je ona stala sa jagnjenjem pa sam pozvala veterinara. On je pregledao, dao joj injekciju i rekao da će ubrzo nastaviti jagnjenje. Međutim, prošlo je tri dana i Belka je u petak kasno uveče ojagnjila još troje jaganjaca od kojih je jedno uginulo - priča za RINU Dragoslava Matić.

Ova starica još uvek zbunjeno razmišlja šta se desilo sa Belkom i zbog čega se prvi put u njenom stadu desio porođaj iz dva puta.

- Živim na selu od kad znam za sebe, imali smo ovce godinama, nikada se nije ovako nešto desilo. Znam da se ovca jagnji u jednom danu, ali ovo nisam doživela. Ona je krupna ovca, i dalje ima veliki stomak, možda će za koji dan da se ojagnji i treći put - kroz smeh kaže Dragoslava.

Međutim, kako struka kaže, za Belkin fenomen zaslužna je „super ovulacija“.

Belka, Topola Stado Dragoslave Matić / Foto: RINA

- Kada dođe do super ovulacija dolazi i do ovakve pojave, koja se retko u praksi dešava, ali je normalna. Naime, došlo je do oslobađanja jajne ćelije koja je kasnije i oplođena, a da je pre toga jedna jajna ćelija već bila oplođena, tako da se oplodnja desila dva puta u toku jedne sedmice - objašnjava veterinar Miloš Marković.

Super ovulacija i super ovca doveli su do toga da je Dragoslavino stado sada bogatije za tri člana, a ova domaćica ima pune ruke posla.

Video: Australija objasnila: Jagnjići deo programa resozijalizacije zatvorenika

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>