• 0

Crveno zlato nastavlja da dominira: Turci traže i srpske borovnice, jagode...

Državni sekretar, Senad Mahmutović, i direktor Uprave za zašitu bilja, Nebojša Milosavljević, razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji, Čaglom Gultekin Tosbat, o planovima buduće saradnje

  • 0
voće

Foto: Unsplash

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turske razvojne agencije TIKA razgovarali su o plasmanu srpske maline, borovnice i jagode u tu zemlju.

Na sastanku je razmatrana mogućnost proizvodnje industrijske jagode, o čemu su krajem decembra u Ankari razgovarali ministri poljoprivrede Srbije i Turske, Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirlija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svom sajtu.

Državni sekretar, Senad Mahmutović, i direktor Uprave za zašitu bilja, Nebojša Milosavljević, razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji, Čaglom Gultekin Tosbat, o planovima buduće saradnje.

Akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva.

Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine, takođe, zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

- Prema poslednjim podacima, izvoz srpskog strateškog voća premašio je 215 miliona evra u 2019, a imajući u vidu dobru cenu, prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu, za očekivati je još bolji rezultat iz 2020 - rekao je on.

Srbija je pretprošle godine izvezla 2.530 tona u vrednosti od 7,2 miliona evra. Podsećaju u ministarstvu da je u 2019. u Srbiji brovnica bila zastupljena na 1.612 hektara. Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine, pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica.

Ministarstvo poljoprivrede podseća da upravo subvencioniše takve investicije. Sagovornici su na sastanku ocenili da je dosadašnja saradnja bila uspešna i najavili su da će obe strane raditi na realizaciji predloženih idejnih projekata.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>