• 2

Srpski med prvi put stigao do Italije: "Raste broj košnica i pčelara, to više nije hobi, već biznis"

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, najavio je da će biti isplaćene sve subvencije za pčelare

  • 2
med Foto: Pixabay

Srbija je prvi put izvezla med na tržište Italije, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, kaže da iz godine u godinu raste broj pčelara i košnica u Srbiji, i da je zadovoljan i radom pčelara i kvalitetom meda.

- Juče smo prvi put izvezli med na prostor Italije, iz naših pogona iz Srbije, to je naš med. Imali smo izvoz i na prostor Emirata i nekih drugih zemalja - rekao je ministar na TV Prva.

Najavio je da će ovih dana biti isplaćene sve subvencije za pčelare.

- Mislim da pčelari u poslednje četiri godine ne moraju da brinu o svojoj egzistenciji, jer je pčelarstvo uzdignuto na mnogo veći nivo nego što je to bilo ranije - rekao je ministar, i dodao da se "pčelarstvo ranije doživljavalo kao hobi, a da je sada isplativo baviti se time".

- Pogon u Rači Kragujevačkoj koji je sufinansirala država, to je njihova fabrika, sami pčelari su se udružili i napravili fabriku - kaže Nedimović.

U toku je, navodi, velika akcija uklanjanja falsifikovanog meda sa srpskog tržista, zbog pokušaja da se iz Ukrajine i Moldavije prošvercuje u Srbiju njihov med, koji nije odgovarajućeg kvalitera ili je dobijen na veštački način.

- Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštackoj tvorevini koja liči na med - precizirao je Nedimović. Kaže da posebna akreditovana laboratorija na Hemijskom fakultetu može da otkriva da li je reč o prirodnom ili o vestačkom medu.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>