• 3

Otrovan susam iz Indije vraćen sa srpske granice: Skoro 20.000 kilograma zaustavila naša inspekcija

, Telegraf Biznis

Srbija je donela odlukuo zabrani uvoza, kako je rečeno našem portalu

  • 3
Semenke susama

Foto: Shutterstock

Susam iz Indije vraćen je sa srpske granice, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kako su za naš portal rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je, tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini 17.800 kilograma. Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene.

Za predmetnu pošiljku doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu.

Podsetimo, Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima su preplavljene kontaminiranim susamom, uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid, zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Incident s etilen oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već neko vreme je glavna tema RASFF-a, među zemljama članicama EU i trećih zemalja.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb. Nisu svi subjekti povukli proizvode jer su pronašli nedozvoljen nivo etilen oksida, neki su to uradili preventivno.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    Susam je izuzetno podložan aflatoksinu, kao i kukuruz, odatle aflatoksin u mleku, svi orašasti plodovi su jako podložni tome, kikiriki posebno i treba voditi računa koliko se jedu i ne preterivati.

  • Vuki

    Da li je moguće, hvala Bogu da smo došli pameti. Još samo maksimalno pooštriti kontrolu svežeg mesa i prerađevina tu su čuda?!

  • Цеца 82

    САМО НАС ТРУЈУ СТРАШНОООО

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke