• 3
 ≫ 

Otrovan susam iz Indije vraćen sa srpske granice: Skoro 20.000 kilograma zaustavila naša inspekcija

 ≫ 

Srbija je donela odlukuo zabrani uvoza, kako je rečeno našem portalu

  • 3
Semenke susama

Foto: Shutterstock

Susam iz Indije vraćen je sa srpske granice, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Kako su za naš portal rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Tako je, tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije u količini 17.800 kilograma. Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.

Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene.

Za predmetnu pošiljku doneto je Rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja pošiljke isporučiocu.

Podsetimo, Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima su preplavljene kontaminiranim susamom, uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid, zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Incident s etilen oksidom, kojim su tretirane semenke susama, već neko vreme je glavna tema RASFF-a, među zemljama članicama EU i trećih zemalja.

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb. Nisu svi subjekti povukli proizvode jer su pronašli nedozvoljen nivo etilen oksida, neki su to uradili preventivno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Цеца 82

    26. januar 2021 | 14:50

    САМО НАС ТРУЈУ СТРАШНОООО

  • Vuki

    26. januar 2021 | 22:58

    Da li je moguće, hvala Bogu da smo došli pameti. Još samo maksimalno pooštriti kontrolu svežeg mesa i prerađevina tu su čuda?!

  • maja

    2. februar 2021 | 15:49

    Susam je izuzetno podložan aflatoksinu, kao i kukuruz, odatle aflatoksin u mleku, svi orašasti plodovi su jako podložni tome, kikiriki posebno i treba voditi računa koliko se jedu i ne preterivati.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>