• 26

Ko će dobiti kuću s 30 ari, a ko 50 hektara: Otkrivamo pozadinu priče o podeli besplatnih kuća

, Telegraf Biznis

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju "demografske crne tačke" Srbije, rekao je za naš portal Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu

 • 26
Srpsko selo, Srbija

Foto: Shutterstock

Uskoro, mladi bračni parovi će imati mogućnost za kupovinu seoskih kuća, potvrdio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić za Telegraf Biznis. Međutim, neće biti reč o 150.000 praznih kuća, kako su preneli pojedini mediji.

Naime, ministarstvo za brigu o selu pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života u seoskim područjima. Cilj tih programa je, kako saznajemo, da mladi imaju mogućnost izbora kako bi mogli da se opredele da svoju budućnost vide i grade i na selu.

Kuća sa okućnicom, besplatna zemlja 

Кonkretno, kako nam je rekao ministar Krkobabić, reč je o programu dodele bespovratnih sredstava: bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, zatim mogućnost dodele zemlje na besplatno korišćenje, za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga, za opremanje terena za sportske aktivnosti na selu, opremanje računarskih učionica sa internet priključkom, adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture, organizovanje kulturnih manifestacija, kao i za nabavku minibuseva, kombi vozila i specijalizovanih kombi vozila za potrebe prevoza seoskog stanovništva.

Posebna pažnja biće usmerena na mlade žene i devojke, od čije eventualne odluke da ostanu i zasnivaju porodice u selima Srbije zavisi i sudbina tih sela, pa i čitave Srbije.

Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom, izazvao je veliko interesovanje. Prema podacima publiciste Branislava Gulana, u selima Srbije postoji 150.000 napuštenih, praznih kuća i još 50.000 u kojima trenutno niko ne živi.

Mladi u fokusu

- Programom, dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom motivisaćemo mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Кuće sa okućnicom do 30 ari, posebno ćemo nuditi u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije - rekao je Krkobabić.

Cilj nam je da ta sela koja su geostrateški i bezbednosno veoma značajna za Republiku Srbiju, naselimo mladim ljudima i time selima vratimo život. Broj kuća koje ćemo dodeliti zavisi, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece. Pored dodele kuća, postojaće mogućnost da se mladima dodeli do 50 hektara državne zemlje na besplatno korišćenje, u zavisnosti od rejona, raspoloživosti i interesovanja - rekao je za Telegraf Biznis Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Milan Krkobabić

Foto: Risto Kostov

Prema njegovim rečima, veoma je značajan projekat obnove zadrugarstva, zahvaljujući kome je u Srbiji u prethodne tri godine formirano 800, a novčano su sa ukupno 1,7 milijardi dinara pomognute 152 zadruge. Programu dodele bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga je još jedan u nizu programa Ministarstva za brigu o selu koji ima za cilj da svim domaćinima Srbije, a naročito mladima, pomogne da ostvare redovne i sigurne prihode.

- I u 2021. ćemo podsticati zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, među kojima ćemo ove godine posebno pomagati i one koje će se baviti seoskim turizmom, starim i novim zanatima, kao i zadruge čiji su osnivači pripadnici društveno ugroženih grupa: osobe sa invaliditetom, samohrane majke, teže zapošljiva lica i pripadnice Romske nacionalne manjine - rekao nam je Кrkobabić.

Uz programe koji imaju za cilj da reše egzistencijalne, infrastrukturne i populacione probleme, Ministarstvo za brigu o selu je svojim merama predvidelo i poboljšanje društvenog standarda programima dodele bespovratnih sredstava za adaptaciju ili kompletnu rekonstrukciju domova kulture.

- Mladim ljudima je, pored osnovnog pitanja redovne i sigurne zarade, značajno da u svojim selima imaju i kvalitetan društveni život. Predvideli smo obnovu domova kulture koje vidimo kao multifunkcionalne objekte u čijem će sastavu biti pozorišna i bioskopska scena, biblioteka, sala za druženje i starih i mladih, mesna zajednica, apoteka, zdravstvena i stomatološka ambulanta. Cilj nam je da kvalitet života u selima približimo kvalitetu života u gradovima, kako bismo smanjili migracije iz sela u grad i motivisali mlade da žive, rade i zasnivaju porodice u selima Srbije  – zaključio je Кrkobabić.

Video: Njegove pčele žive u kućicama iz snova: Hobi mu se pretvara u muzej

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boris

  Nikom ne treba na poklon kuća koja se ruši, pa da svojim novcem obnavlja ruine. Reši ti pitanje hipoteke naselu, pa bi onda neko mogao sa stambenim kreditom da kupi celo funkcionalno domaćinstvo, pa nemeču i da se nada.

  10
  0

  Podelite komentar

 • Aca Poštar

  Svoju šeficu kabineta Nelu pošalji na granicu, daj joj kuću i 50 hektara a ne nas u Pošti tvoja nepismena kafe kuvarica da maltretira!

  14
  0

  Podelite komentar

 • Зоран

  Господине министре обезбедите ви да се школе у селима која имају 120 ђака од 1. до 8. разреда реконструишу из буџета, а не због самовоље локалних кабадахије, на једвите јаде и то делимично тек да се не сруши зграда из добровољног прилога. Направите у таквим селима спортске сале, реновирање домове културе, ако смете од локалних моћника и ако вас то уопште и занима!

  12
  1

  Podelite komentar

Google preporuke