• 4

Nema GMO u Srbiji, a da li ima pritisaka da se dozvole promet i proizvodnja ovih proizvoda?

Nedimović je istakao da država ima jasan i rigorozan važeći zakon

  • 4
kukuruz Foto: Sandis Helvigs on Unsplash

Nema GMO na teritoriji Srbije ni u proizvodnji ni u prometu, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je istakao da država ima jasan i rigorozan važeći zakon.

- Određeni poslovni krugovi uvek imaju interes da tu temu guraju, kao što stoji i činjenica da za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji treba regulisati ovu oblast - rekao je Nedimović odgovarajući na pitanje da li ima iz EU i SAD pritisaka na Srbiju da dozvoli promet GMO.

Kada je reč o kontroli subvencija u poljoprivredi, on naglašava za "Novosti" da u svakom poslu ima onih koji pokušavaju da izigraju zakon, ostvare neki interes preko noći.

Otkad je ljudi, bilo je i varanja, kaže, a na državi je da osigura da se novac građana troši na pravi način, te smo zbog toga krenuli u još rigoroznije kontrole trošenja svih subvencija koje dajemo.

- Nema tu posebno nekih mera koje će se gledati, svaki dinar srpskog građanina je pođednako bitan. Bilo da je reč o podsticajima u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili za nabavku opreme i mehanizacije - navodi Nedimović.

MLADI POLJOPRIVREDNICI NEDIMOVIC PODRSKA Branislav Nedimović, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Govoreći o predlogu Mimnistarstvu finansija kada je reč o dugovanjima za PIO i poljoprivredne penzije, kaže da je to multisektorski problem koji je do te mere nagomilan da je danas reč o više milijardi evra.

Precizirao je da ne može svaki poljoprivrednik da, plaćao ili ne plaćao doprinose, prima istu penziju.

- Ključna novina koju smo predložili je da se prema ekonomskoj snazi gazdinstva određuje koliki će biti doprinosi. Neće biti isti doprinosi za onog koji ima dva, ili dve stotine hektara - ističe ministar.

Takođe, ukazuje na problem navodnjavanja u Srbiji. Kako kaže, navodnjavanje je jedna od sistemskih stvari koje niko nije rešavaso više od 40 godina.

- Ostvarili smo impresivne cifre za vega tri godine - kaže on.

Precizira da je samo u prvoj fazi pokriveno oko 49.000 hektara, u drugoj koja se trenuto sprovodi pokriva se još 40.000 dok se takođe za ovu godinu očekuje početak još osam novih projekata.

Na pitanje šta se dešava sa dolaskom kompanije "Tenis" u Srbiju pojašnjava da nije realno očekivati dolazak nemačke kompanije sve dok se globalno situacija sa afričkom kugom ne reši.

- To su izuzetno velike investicije da bi kompanije poput ''Tenisa'' preuzele nepotreban rizik. Kada se situacija u u svetu dovede pod kontrolu, onda možemo o tome da razgovaramo - kaže Nedimović.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    1. februar 2021 | 11:57

    To što u Srbiji nije dozvoljena proizvodnja gmo proizvoda ne znači da mi to uveliko ne jedemo. Većina uvoznih proizvoda sadrži gmo, hrana za stoku sadrži gmo komponente a boga mi i sojina sačma od gmo se nekim kanalima uvozi i koristi za stočnu htanu. Nepotrebno je nabrajati šta sve jedemo 'obogaćeno' sa gmo.

  • DRagutin

    2. februar 2021 | 05:39

    Nema GMO kod nas? Hahaha 😅... Bolje da se zapitamo šta nije G M O ! Jer ministre ako vi niste upućeni, ovaj napaćeni narod jeste a to je da se sve živo uvozi u Srbiju! Kontroliše li neko? Pitam se samo i da hoćemo da kontrolišemo gde bi kontrolisali hranu da li je modifikovana? To je veoma složen genetski proces i mi nemamo takvu tehnologiju!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>