• 23

Otkriven razlog: Zašto paradajz više nema ukus kao nekad

Da li su farmeri preterali?

  • 23
paradajz Foto: Pixabay.com

Paradajz ili čeri koje pamtimo iz detinjstva, bili su toliko drugačiji da često pomislimo da je to neka druga vrsta povrća od onog koje je danas u supermarketima. Sve teže je naći povrće koje nema "plastičan", "vodenast" ukus, ili bilo kakav ukus.

U supermarketima najčešće su oni čiji ukus se može nazvati bezličnim.

Zašto je to zapravo tako?

Jedno istraživanje daje odgovor na to pitanje i pokazuje kako u 93 odsto modernog paradajza nedostaje verzija gena koja im daje njihov poseban ukus. Uprkos tome što mislimo da je krivac genetska modifikacija, zapravo uzročnik leži u uzgajivačima, tj. njihovom pokušaju da izvuku najviše iz paradajza. 

Tokom vremena geni koji pojačavaju ukus izgubili su se ili su tokom procesa razmnožavanja negativno odabrani. Zato današnjim plodovima koji se prodaju u supermarketima nedostaje genetske raznolikosti, pa tako i ukusa.

Otkrića su objavljena u magazinu Nature Genetics, u kojem su analizirani genetski podaci 725 plodova paradajza. Zatim su ove podatke uporedili s domaćim genomom paradajza Heinz 1706, koji se često koristi kao reprezentativni primer genoma.

Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje oko 5.000 gena, a da većini paradajza koji može da se nađe u supermarketima nedostaje redak oblik gena koji im daje ukus. Taj gen TomLoxC pronađen je u 90 odsto divljih vrsta.

Video: On ne voli čokoladu: Pogledajte preslatkog mrmota kako se gosti voćem i povrćem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    3. februar 2021 | 17:15

    Postoje semena gde daju na kvantitetu a sve manje na kvalitetu ,i to je uopste poznato,to mozete videti dobar primer lubenica,lubenice nisu ni ukusom ni oblikom na one sedamdesetih /osamdesetih god ,gde je i sam proizvodjac jedan rekao da se sve svodi na kvantitet i profit a sad kvalitet ako se zalomi🍉🍅

  • Čiča

    3. februar 2021 | 20:45

    Pa zar napumpane grudi i usne imaju isti "ukus". Plastika je plastika.

  • zac

    3. februar 2021 | 18:05

    Paradajz u super marketima se bere nezreo i onda do kupca po skladistima prodavnica sazreva ali ne na suncu,to je takodje jedan razlog.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>