• 9
 ≫ 

Stankovići hrane piliće začinskim biljem i probiotikom od tartufa: Zovu ga mediteransko haj tek pile

 ≫ 

Prvi turnus ovakvih pilića uzgojili su prošle godine u Crnoj Gori

  • 9
pile, pilići

Foto: Unsplash

Kada čuju sintagmu "Mediteransko pile", većina ljudi će pomisliti da je u pitanju neki recept. U neku ruku i jeste, ali recept za poseban način gajenja i hranjenja pilića koji je izumeo naše gore list, pa sa porodicom pokrenuo proizvodnju i prodaju ove specifično odgajene živine.

Iza ovog, više nego specifičnog koncepta, stoji porodica Stanković koja radi na relaciji Crna Gora - Srbija. Dušan Stanković objašnjava da se cela ideja rodila iz velike ljubavi prema životninjama.

- Imali smo kontakt sa ruskim naučnicima koji životinje leče biljkama, pa smo i mi počeli da koristimo lekovito bilje za lečenje životinja, a onda i za ishranu - objašnjava Dušan za Telegraf Biznis.

Usavršili smo biljnu recepturu koja pomaže pilićima da budu zdravi, i to bez dodatnog davanja antibiotika ili bilo kakve druge hemije.

- Osimislili smo napitke koji se daju pilićima. Kao prvo, tu je probiptik koji je izolovan iz tartufa, od mikroorganizama licheformis bacillus. U pitanju je tečni probiotik, takozvani živi probiotik koji se tokom rasta hrani lekovitim travama, a utiče na zdravlje životinja čim ga unesu u sebe. On nosi u sebi zapis tih trava na kojima je odrastao, kao što su žalfija, crni kim i slične biljke, pa nema potrebe za bilo kakvim antibioticima - priča Stanković.

MEditeransko pile

Foto: Mediteransko pile

Ove formule stvaraju se po naučnim principima, pa sastav tinkture zavisi od brojnih parametara, pa bi svaka farma  imala svoju posebnu recepturu.

- Probiotik ubrzava metabolizam pilića i blagotvorno utiče na njihovo zdravstveno stanje, a daje im se tokom celog života. Pored toga, pilići piju i napitak od mešavine mediteranskog bilja, odakle i naziv pileta. Srž ovog napitka čine ruzmarin, žalfija i ostalo mediteransko bilje.

Naravno, ovi pilići ne žive samo na napicima, već se hrane i zdravom hranom za živinu.

- Strogo vodimo računa o tome šta jedu, a za mesec, dva imaćemo i potpuno svoju hranu za piliće. Naši standardi su viši od onih koje traži Srbija, izvodimo dodatne testove da bismo imali crno na belo da u plićima nema hemije. Mi znamo da nema, ali važno nam je da možemo to i da potvrdimo laboratorijskim ispitivanjem - objašnjava sagovornik Telegraf Biznisa.

MEditeransko pile

Foto: Mediteransko pile

On dodaje i da pilići imaju duplo više prostora za kretanje od onog koje se zakonom traži. Prvi turnus ovakvih pilića uzgojili su prošle godine u Crnoj Gori.

- Neverovatno je, meso dobija neku slast od tih biljaka, ima neku čudnu sočnost, biljke mu daju nešto potpuno neverovatno. Ne osete se ni žalfina, ni ruzmarin, ali meso ima neku posebnu slast, mekoću. Ovo je naučna metoda. Ovo nisu obični domaći pilići, oni su "haj tek" - objašnjava on.

Kada su dobili narudžbine od najboljih restorana iz Crne Gore, odlučili su da taj posao presele u Srbiju. Našli su porodicu koja se dugo bavi uzgojem pilića u Mionici i koja ima sertifikovanu farmu.

- Uskoro izlazi prvo jato hranjeno na ovaj način, 1.200 pilića. Ovaj način gajenja živine ne postoji nigde u svetu, mi smo mu i ime dali - kaže Stanković.

Ovo je naša priča! 🐓#piletina #domacakuhinja #zdravahrana #rucak #zdravaishrana #mediteranskopile #srbija #beograd #crnagoraPosted by Mediteransko pile on Tuesday, February 9, 2021

 

 

A cena?

 

- Ovakav način uzgoja podiže cenu pilića, naravno, pa su nešto skuplji od običnih, tovljenih. Promotivna cena će biti 600 dinara po kilogramu, ali inače su 690 dinara. Pilići se prodaju isključivo celi, a čekamo da porastu do 2,2 ili 2,4 kilograma, koliko god to trajalo, a u proseku traje oko osam, devet nedelja - priča on.

Kaže da se kupci kunu da pile nema onaj težak miris koncentrata koji imaju mnogi pilići. Prvi pilići, hranjeni na ovaj način, na našem tržištu trebalo bi da se nađu krajem meseca.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    10. februar 2021 | 23:25

    Velika ljubav prema životinjama. Da bude zdravo pile sa antioksidansima i probioticima, pa cap, ode glava. Baš humano

  • .

    10. februar 2021 | 22:54

    Jadni pilici....Humanost je nedostizna za sve ljude u lancu ishrane....!!!

  • Miile

    10. februar 2021 | 22:49

    A pile umire prirodnom smrću od starosti ili mu odseku glavu uz glasnu muziku sa razglasa...carmina burana npr.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>