• 1

Ponos Dalmacije: Dva kultna proizvoda ponela EU oznaku zaštićenog geografskog porekla

Hrvatska sada ima 31 proizvod s ovom "titulom"

  • 1
šunka, pečenica Foto: Pixabay

Dalmatinska pančeta i dalmatinska pečenica novi su proizvodi koji nose oznaku zaštićenog geografskog porekla u Evropskoj uniji, tako da Hrvatska sada ima 31 proizvod s tom "titulom".

Vest o ovome danas je prenelo Ministarstvo poljoprivrede, a piše Index.hr. Kako se navodi u saopštenju, dalmatinski suhomesnati specijaliteti upisani su u registar zaštićenih oznaka autentičnostizaštićenih oznaka geografskog porekla, i ova primena važi na području cele EU.

Dalmatinska pančeta i pečenica su trajni suhomesnati proizvodi koji se proizvode postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, te sušenja i zrenja, piše dalje hrvatski portal.

Pančeta je pravougaonog oblika i pravi se od obrađene mesnate slanine svinja, a pečenica je proizvod bez kostiju, koji se pravi od oblikovanog dugog leđnog mišića iste životinje.

Geografsko područje proizvodnje dalmatinske pančete i pečenice obuhvata grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar, te veliki broj opština u Zadarskoj županiji, kao i područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Video: Veštačka piletina iz američke laboratorije prvi put je servirana u restoranima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>