• 1

Planulo domaće mleko: Za samo 10 dana, iz mlekomata prodato oko 1.000 litara

Milovan Ninčić iz čajetinskog sela Branešci može da bude ponosan, a ako se prodaja nastavi ovim tempom, planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora

  • 1
Mlekomat, Čajetina Foto: Rina.rs

Srbija je pre samo desetak dana dobila svoj prvi mlekomat. Poljoprivrednik Milovan Ninčić, iz čajetinskog sela Branešci, pronašao je način da unovči svoj težak rad i kako kaže, nije se pokajao jer je u prvih pola meseca od postavljanja mlekomata - prodato skoro 1.000 litara mleka.

- Tokom 24 sata kupcima je dostupno sveže, domaće i punomasno mleko. Ovaj potez se pokazao kao pun pogodak jer je potražnja sve veća. Kapacitet mlekomata je 100 litara dnevno, ono što ostane mi svako veče istočimo, skuvamo i dalje prerađujemo u našem domaćinstvu, a onda sipamo novo koje smo tek pomuzli - kaže ovaj domaćin.

Ninčić na farmi ima sedam krava, od kojih šest koristi za mužu.

Pre nego što se odlučio da postavi mlekomat u centru Čajetine, predavao je mleko Poljoprivrednom kombinatu "Zlatibor", i na taj način prodavao dnevno oko 60 litara, a sada je ta količina skoro duplo veća.

Cena po litru je 80 litara, a o kvalitetu onoga što se naparavi na zlatiborskim pašnjacima izlišno je govoriti.

- Aparat je kupljen u Italiji i jedini je ovakve vrste u Srbiji. Kad se sve sabere, koštao je oko 15.000 evra. Mleko posle muže ide u laktofriz, onda se sipa u prohromsko bure i stavlja u automat. Prostor u aparatu se redovno steriliše. Kupci mogu da biraju da li će da kupe jedan litar ili dva - kaže Milovan.

Da bi ovaj mlekomat počeo sa radom morali su se ispuniti svi potrebni uslovi i standardi, ali i dobiti dozvole od Ministarstva poljoprivrede i nadležnih inspekcija. Ukoliko se posao nastavi ovakvom dianamikom, Milovan planira da sledeći mlekomat postavi u centru Zlatibora.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    17. februar 2021 | 06:03

    Hoćemo i u Beogradu ali ne samo za mleko nego za sve!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>