• 12

Egipatska kompanija planira ogromno ulaganje u Srbiju: Žele fabriku, žitarice i voće

Egipatskla kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i crveno voće.

  • 12
egipatska firma

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Egipatska kompanija "Kairo tri A grupa" zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, rečeno je nakon današnjeg sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila.

Mahmutović je naglasio dam je "Kairo tri A grupa" najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.

- Danas smo razgovarali o konkretnim mogućostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo -najavio je Mahmutović.

Dodao je da je za naše poljoprivrednike veoma važno da se ti projekti realizuju.

- Procene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz ''Kairo tri A grupe'' za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša kolicicna za izvoz. Oni sarađuju sa Nestleom, Mekdonaldsom, Koka kolom i mnogim drugim svetskim komapnijama - rekao je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodao je da je egipatskla kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i crveno voće.

- Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljopivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta - rekao je predsednik "Kairo tri A grupe" Ajman el Gamil.

Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama.

egipatska firma

Foto: Tanjug/Tanja Valić

- Pre svega se bavimo uvozom žitarica za potebe Egipta, ali i okolnih zemalja. Bavimo se mlinarskom industrijom, proizvodnjom skroba, glukoze, fruktoze, što dobijamo preradom kukuruza, ali se bavimo i voćem koje izvozimo u skoro 40 zemalja. Ovde smo pre svaga zbog toga da bismo u tim oblastima razvili saradnju između Egipta i Srbije - naveo je El Gamil.

On je dodao da "Kairo tri A grupa" ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu.

Zbog toga je jedna od tema razgovora bila i mogućnost izvoza mesa iz Srbije, pre svega goveđeg. Nakon sastanka domaćini su goste iz Egipta odveli u obilazak voćarskih plantaža u Sremu i Mesne iindustrije "Srem Šid" u Šidu.

Video: Prvi kontigent domaćih jabuka krenuo ka Indiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hm

    19. februar 2021 | 20:54

    Ovo mu dođe kao uspeh? Mi proizvodimo, oni ovde prerađuju i gotov proizvod izvoze.Naš čovek rmbači, oni skupe kajmak i omaste brk.Dokle će glupost vladati ovom zemljom?

  • @Kiki

    19. februar 2021 | 21:30

    Lagano ali sigurno postajemo vazali. Kad se samo setim koju smo industriju imali do 90.A onda su na vlast došli isti kao sad. Sve je stalo ništa se nije ulagalo. Devize su u džakovima iznošene. Ratovali smo i gubili. Ali su nas oni lagali da pobeđujemo - koga. Lagali kao i sad dok prodaju srbiju a nama pričaju bajke. Osvesti se srbijo.

  • Trta

    19. februar 2021 | 21:54

    Treba poslovati sa svima, a da nam to donosi pare. Verujem u uspeh pregovora sa Egiptom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>