• 1

Čuvena himalajska so vadi se u masivnim blokovima iz rudnika, a cenu opravdava težak posao rudara

Ova specijalna so je izuzetno lekovita i može se naći u tri boje, mada je najčešće roze

  • 1
himalajska so Foto: Freepik

Himalajska so postaje sve zastupljenija i kod nas, a odavno je deo svetskih kuhinja, kao zdravija alternativa. Znatno je skuplja od kuhinjske soli, ali za to postoje određeni razlozi.

Popularna "roze so" potiče od ostataka sa morskih dna, kristalizovanih pre 600 miliona godina, a zanimljivo je da himalajska so, zapravo, ne dolazi sa Himalaja.

Kopa se u rudniku Khewra Salt Mine, duboko u planinama oko Pakistana. Zbog svoje neobične boje i lekovitosti, popularnost je stekla kasnih 2000-ih godina.

Prilikom rudarenja, problem su masivni blokovi soli, a ne postoje efikasne mašine koje bi vadile so, i to je jedan od razloga zašto je cena himalajske soli visoka.

Svake godine iz rudnika izađe više od 360 miliona kilograma roze soli, dakle, Khewra Salt Mine je drugi najveći rudnike soli na svetu. Legenda kaže da je ovu specijalnu so prvo otkrio konj Aleksandra Velikog, kada je zastao da popije morsku vodu.

Onda je pod palicom Britanaca, došlo do dominacije rudnika soli oko 1870. godine. Danas je ovaj pakistanski rudnik i turistička atrakcija, a kroz tunele ispod planina vodi voz.

Rudnik iz kojeg se izvlači skupa so ima 17 nivoa, a iznad rudara je pet nivoa. Svakog dana, njih 300 se spušta na 6. nivo ispod zemlje. "Prvo radimo bušenje, ručnim svrdlom. Zatim spakujemo barut, a onda ga upalimo zaštitnim osiguračem, a zatim ispraznimo sol", navode rudari.

Uglavnom budu osam sati ispod zemlje u cugu, posao je izuzetno težak, ali kažu da su dobro plaćeni, i da zarada stiže na vreme. Oko 23% odsto pakistanske roze soli izvozi se u Indiju, kao sirov materijal.

Prerađena so se kasnije izvozi širom sveta. I treba pomenuti da himalajska so ne završi samo na kuhinjskom stolu. Umetnici od bolokova mogu napraviti više od 200 različitih proizvoda.

Izrađuju lampe od prirodne soli, geometrijske oblike, tanjire za jelo i kuvanje, zidne pločice. Zanimljivo je i da himalajska so dolazi u tri boje: roze boju joj daje magnezijum, crvenu boju gvožđe, a belu boju - natrijum hlorid.

Kilogram kuhinjske soli košta oko 50 dinara, dok 500 grama himalajske soli u prodavnicama zdrave hrane nalazimo po ceni od oko 170 dinara. Dakle, za kilogram treba dati više od 300 dinara.

Video: Čokoladna krofna ide u zaborav: Oko 110 evra vam treba da doživite zlaćanu eksploziju u ustima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ira

    23. februar 2021 | 13:40

    Sumnjam da je cena takva zbog rudara i njihovog teskog rada. Siguran sam da su oni, u Pakistanu, placeni vise nego bedno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>