Rezači voća za dan uzmu 50 evra: Posao je težak, a radne snage premalo
Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća
Sunčani, topli dani izmamili su na imanja mnoge poljoprivrednike, a u voćnjacima širom zapadne Srbije u toku je rezidba. Neiskusni voćari često prave greške, pa se neretko dešava da se usled loše rezidbe, voćnjaci ne mogu oporaviti do tri godine i zato je vrlo važno da taj posao bude profesionlano odrađen.
Međutim, profesionalnih rezača voća sve je manje, pa su iskusni voćari na vreme angažovali sezonske radnike. Branko Novaković i Ljubo Paunović već desetak dana angažovani su na rezidbi voća u čačanskom selu Pridvorica.
- Orezivanje voća, ma koliko izgledalo lako, težak je posao. Dobrobiti orezivanja svima su poznate, međutim na rezaču je velika odgovornost, on svojim umećem i znanjem reguliše rod i kvalitet budućih plodova. Dobar rezač mora da poznaje fiziologiju biljaka, karakteristike rodnih grančica, gde se nalaze rodni, a gde lisni pupoljci i na koji način se koja vrsta voća orezuje - izjavio je Branko.
Iskusni u ovom poslu ne odstupaju od pravila rezidbe. Rezač mora poznavati sorte jer nijedna se ne reže isto, ne samo sorte već i voćne vrste. Posebno se rade krune za svaku sortu i svaku vrstu voća, ali se najčešće rade sunčane, kažu majstori.
Tri godine je dovoljno da se nauči pravilna rezidba voća, ali oni koji su ovu metodu usavršili, ove godine značajno će uštedeti. Dnevnica rezača voća kreće se i do 50 evra i kako kažu Branko i Ljubo, može da se zaradi, ali se i dosta radi.
- Do sada sam orezao oko dve i po hiljade sadnica, ostalo mi je još desetak hektara, po Šumadiji, to je sve unapred ugovoreno, stare su mušterije i kod njih sam svake godine. Nema dovoljno onih koji poznaju rezidbu, dolaze i iz Smedereva, traže jeftinije rezače, ali su verujem i neiskusniji, ali ljudima je zauvar da uštede neki dinar - kaže Branko.
Ono na šta voćari treba da obrate pažnju jeste da period obaveznog zimskog mirovanja prolazi, bilo je mrazeva, ali vegetacija nije svuda krenula, tako da će vreme pokazati kako će proći kajsija.
Voćari mogu iskoristiti lepo vreme za krečenje stabala koje se može više puta ponoviti, jer se na taj nčin obavlja dezinfekcija i uništavanje patogena na kori.
Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu
(Telegraf Biznis/Rina)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
MIG BIS
Ima radne snage dosta al dangube vise vole otet na ulici, opljackat ducane i sjedit u kaficima po cio dan.
Podelite komentar