• 0

U savremenu hladnjaču u selu Krćevac kod Topole uloženo 200 miliona RSD: Šansa za veći izvoz jabuka

"Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća", poručio je ministar

  • 0
Nedimović, Topola

Foto: RINA

I dok većina srpskih poljoprivrednika i dalje "zazire" od IPARD fondova, izbegavajući da konkuriše misleći da su adminsitrativna procedura i uslovi koje moraju da ispune isuviše komolikovni, proizvođači voća iz Topole na svom ličnom primeru dokazali su koliko taj vid subvencija može da bude koristan.

Porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima u selu Krćevac kod Topole sagradila je savremnu hladnjaču koja se prostire na 4.000 kvadrata i ima kapacitet od 2.500 tona u kojoj se skladište jabuke visokog viskog kvaliteta.

"U hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a povrćaj kroz IPARD je 107 miliona. Koliko god se stiče utisak da je konkurisanje komplikovan i nerealan proces, na našem primeru se vidi da je itekako moguć. Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju, jer kad imamo ovakav prostor u kom je skladištimo možemo da biramo trenutak kad ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove evropskog i sv etskog tržišta. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana, jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi", izjavio je Miloš Jokić vlasnik kompanije "Terra Optima" iz Topole.

Ova porodična kompanija nastala je 2013. godine, a sada osam godina kasnije lokalni je lider čije se voćnjaci prostoru na 104 hektara, od čega je 60 pod savremenim zasadima jabuka.

"Izvozimo na tržište Malezije, Indije, Ujedinjenih Arapskih emirata. Vrlo su zahtevni, ali kroz konstantna ulaganja u proizvodnju pokušavamo da ispunimo stroge uslove kad su u pitanju kvalitet i pakovanje. Sorte koje se nalaze u našim voćnjacima su gala, fudzi, crveni delišez. Osim u Topoli, zasadi se nalaze i u blizini Soko Banjea u planu je i proširavnje zasada", naglašava Jokić.

Novoizgrađenu hladnjaču u Topoli obišao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, naglašavajući da je ova kompanija pravi simbol pobede kad su u pitanju IPARD programi subvencionisanja.

Nedimović, Topola

Foto: RINA

"Ovo je jedan od pet ovakvih projekata koji će biti realizovani, povraćaj je bio oko 50 odsto. Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom, kao što je Topola gde imate preko 3.000 hektara pod rauličitim sortama. Ovo je dokaz i podsticaj za sve poljoprivrednike da konkurišu i pokušaju. Na teritoriji Topole radimo na sistemu za navodnjavanje, regulisana je protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji, dajemo subvencije i to su najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru. Na njima je samo da zasuču rukave, da se potrude i rade i da vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati, mi smo tu da im obezbedimo sve uslove", izjavio je ministar Nedimović.

On je naglasio da su ove godine u planu još veće subvenicije kad su u pitanju IPARD programi, a poljoprivrednicima će biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano preko 150 projekata na teritoriji Srbije.

"Ako prodajete sirovinu zarada je minimalna, ali ako uložite sredstva u izgradnju objekta poput hladnjače koju je izgradila porodica Jokić, mogućnost za profit je mnogo veća", poručio je ministar.

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>