• 5

"Monika Beluči" je hit, Topalović jedini u Srbiji ima ovu ružu: "Posao nije lak, ali dobro zaradimo"

Rasadnik "Topalović" se prostire na 20 hektara, a porodična tradicija duga je više od šest decenija

  • 5
ružičnjak - cer

Foto: Privatna arhiva

Ružičnjaci u selu Liplist, ispod Cera, leti plene lepotom i opijaju mirisom miliona ruža, a od junara traje plasman sadnica na inostranom i domaćem tržištu.

Dvadesetak domaćina iz ovog sela su davno "digli ruke" od klasične poljoprivredne proizvodnje i umesto pšenice i kukuruza - proizvode sadnice ruža i ukrasnih biljaka na nešto više od 25 hektara. Oni godišnje na inostrano tržište plasiraju oko trećine ukupnog izvoza sadnica ruža iz Srbije i zarade oko pola miliona evra.

- Proizvodnja sadnica nije lak posao, jer se u plastenicima i na njivi radi cele godine, a uz to su neophodna i velika ulaganja. Ciklus proizvodnje sadnice traje dve godine. Od juna do septembra se one kaleme, a od jeseni se vade sadnice koje su kalemljene prošle godine, pakuju se i pripremaju za prodaju - kaže Milan Topalović.

Rasadnik "Topalović" se prostire na 20 hektara. Sa porodičnom tradicijom proizvodnje sadnica ruža, dugom više od šest decenija, prepoznatljiv je na domaćem i svetskom tržištu na koje plasira polovinu godišnje proizvodnje od približno 200.000 sadnica.

- Najveće količine se godinama prodaju u Rusiji, Gruziji i zemljama regiona, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Izvoz je počeo odmah na početku godine i skoro je na samom kraju, a sada pripremamo sadnice za domaće tržište - dodaje Topalović.

Osim kvalitetom, proizvođači ruža iz Lipolista osvojili su domaće i strano tržiše raznovrsnim sortimentom. Iako su zahtevi i ukusi kupaca različiti, prateći savremene svetske selekcije uspevaju da ih zadovolje sa skoro 300 sorti različitih boja i mirisa i svake godine proširujući ponudu novim sortama.

- Svake godine kalemimo nove sorte koje su se u Evropi pojavile prethodne godine. Prošle godine, na primer, prvi put je u našem rasadniku cvetala ruža koja nosi ime glumice Monike Beluči, čije kalem grane smo nabavili pretprošle godine direktno iz Francuske. Jedini u Srbiji imamo ovu ružu koja je veoma tražena, pa je prodaja sadnica počela još jesenas i sve su brzo planule - kaže Topalović.

Epidemija virusa nijednog trenutka nje zaustavila biznis sa ružama. Svi kamioni sa sadnicama stizali su na odredište, pa će ovog leta ruže iz Lipolista cvetati širom regiona i Evrope.

Video: Evo koji cvet da poklonite svojoj srodnoj duši za Dan zaljubljenih i koja im je simbolika

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    1. mart 2021 | 03:42

    Tako je, samo se hvali zaradom, pa kad navuces neku nevolju za vrat pitaces se kako.

  • Душа

    28. februar 2021 | 20:40

    Где је ту Иван?

  • Душа

    2. mart 2021 | 20:06

    Не пиши у туђе име!?Иван ,брат који је завршио хортикултуру и ради нон стоп а други се сладе.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>