• 6

Više para i lakši život za poljoprivrednike: Srbija prva u regionu spremna za novac iz novog fonda

Reč je o jednom od najvažnijih fondova

  • 6
Veterinar, farma svnija, meso, bolest kuga, kontrola hrane

Foto: Shutterstock

Srbija je prva u regionu spremila program IPARD 3 za pristup novim sredstvima za poljoprivrednike. Reč je o možda najvažnijem fondu za jačanje sela i podršku ljudima za život na selu, potvrđeno je našem portalu.

Novac iz IPARD 3 programa biće korišćen za izgradnju puteva, kanalizacije i druge prateće ruralne infrastrukture koja je neophodna da bi se osnažilo selo, ali mnogo važnije, olakšao rad i život poljoprivrednicima.

Resorno ministarstvo i ranije je najavilo dodtne novce kada su u pitanju IPARD programi subvencionisanja. U planu je pet programa, povraćaj sredstava je oko 50 odsto.

Nedimović i Fabrici: Odlični rezultati srpske poljoprivrede

 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakli su ranije danas da Srbija u oblasti poljoprivrede beleži odlične rezultate, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Od ukupne poljoprivredne trgovinske razmene Srbije 75 odsto je sa EU, a izvoz Srbije u EU je u 2020. dostigao blizu dve milijarde evra.

Nedimović i Fabrici su na sastanku razgovarali o daljem toku evropskih integracija i reformama potrebnim za napredak u pregovorima o poljoprivredi.

Kako se navodi, Srbija ispunjava brojne uslove iz pregovaračkih poglavlja koji su glavno merilo uspeha pregovora o članstvu u EU i koji su svakako među najzahtevnijim.

Ambasador Fabrici je ohrabrio Srbiju da nastavi sa reformama i usvoji pravne tekovine EU.

Šef Delegacije EU je saglasan i da Srbija beleži pozitivne rezultate u regionu po pitanju pristupa novim sredstvima iz fondova EU, te ohrabruje Srbiju da u potpunosti i brzo iskoristi sredstva u okviru programa IPARD 2.

Ministar Nedimović je naveo da je za program IPARD 3 Srbija prva u regionu izradila svoj predlog, poštujući u potpunosti sva pravila i uputstva Evropske komisije.

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>