• 13
 ≫ 

Poskupelo seme, đubrivo i gorivo, a naši poljoprivrednici prvi put imaju i neuobičajeni problem

 ≫ 

Proizvođači i uvoznici semenskog materijala ne garantuju da će ostataak isporučiti do početka setve

  • 13
setva,

Foto: D. G.

Pred setvu poskupeli gorivo, mineralna đubriva i seme. Prvi put, pored viših cena poljoprivrednicima glavobolju zadaje slaba ponuda najtraženijih hibrida.

Mesec dana pre početka setve kukuruza ratare u Mačvi su zabrinuli poskupljenje repromaterijala i nestašica semena najtraženijih hibrida. Navikli da svakog proleća za setvu moraju da izdvoje bar 10 odsto više novca nego prethodne godine, obilazeći apoteke ovih dana su iznenađeni i zatečeni višim cenama od očekivanih.

- Ovogodišnja setva će biti oko 20 posto skuplja. Semenski kukuruz je zavisno od proizvođača ili uvoznika skuplji za 100 do 300 dinara po pakovanju, a đubriva između 10 i 20 dinara po kilogramu. Gorivo je pred setvu poskupelo za 20 dinara po litru. Kad se sve sabere, da bi se kukuruzom zasejao hektar biće potrebno između 70 i 80.000 dinara - izneo je svoju računicu Dragomir Jocković iz Glogovca.

U kalkulaciji, naravno, nema rada ni amortizacije ionako dotrajale mehanizacije.

Osim poskupljenjem repromaterijala, poljoprivrednici su nezadovoljni ponudom semena. Prodavci su već nagovestili da neće biti dovoljno semena najtraženijih hibrida, pa će mnogobrojni poljoprivrednici zasejati hibride po sistemu "daj šta daš".  

- Od hibrida koji se najviše seju na ovom području dobili smo tek trećinu od količine koju smo trebovali. Takođe, proizvođači i uvoznici semenskog materijala ne garantuju da će ostataak isporučiti do početka setve - potvrđuje vlasnik jedne poljoprivredne apoteke.

setva,

Foto: D. G.

On predviđa  da će se najtraženiji hibridi brzo rasprodati i da semenskog kukuruza neće nedostajati po količini, već samo određenih sorti.

Kukuruz je, inače, najzastupljenija prolećna kultura na mačvanskim njivama. Seje se na površini do 15.000 hektara, a na znatno manjoj površini ovdašnji poljoprivrednici seju lucerku, soju i suncokret. 

Kukuruz se u poslednje tri godine u Srbiji seje na većim površinama. Lane je sa približno 900.000 do milion hektara ubrano oko 8 miliona tona. Značajne količine se prodaju na svetskoj pijaci. Nedavno je saopšteno da je do sada izvezeno 1,75 miliona tona kukuruza i da se očekuje plasman ukupno 3,2 miliona tona prošlogodišnjeg roda. 

Na novosadskoj "Produktnoj  berzi" cena kukuruza beleži pozitivne trendove. U odnosu na prošlu sedmicu viša je za 2,45 odsto. Proizvođačima je rast cene kukuruza na tržištu slaba uteha, jer su zaradu već "pojela" poskupljenja goriva, đubriva i semena pred novu setvu.

Video: Poljski radovi u punom jeku uprkos epidemiji i vremenu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    4. mart 2021 | 11:07

    Al ce zato da poraste uvoz iz albanije...

  • JS

    4. mart 2021 | 11:21

    Napredujemo, aha.

  • Sima

    4. mart 2021 | 12:25

    Treba pare za one poklone u vidu vakcina nekako sakupiti,pa vakcinaciju ljudi iz okolnih država,a kako će, nego preko leđa građana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>