• 2

Prvi šleper otišao u Novu Varoš: Ministarstvo pomaže u prodaji zaliha domaćeg krompira

"Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije"

  • 2
krompir rina Foto: Rina

Ministarstvo poljoprivrede reagovalo je na vesti u medijima o problemima domaćih proizvođača krompira koji ne mogu da prodaju prošlogodišnji rod, pa je posredovalo između proizvođača i kupaca da otkupe određene količine ove robe, potvrđeno je u ministarstvu.

Ovih dana u dvorište porodice Gujaničić u selu Akmačići kod Nove Varoši koja ima čak 500 tona krompira na lageru stigao je šleper u koji je utpovareno privih 30 tona ovok povrća, prenosi Regionalna informativna novinska agencija (RINA).

"Svesni smo da je ova proizvodnja jako promenljiva i da sve zavisi od godine do godine, ali sada je došlo do kulminacije. Bili smo potpuno bespomoćni kad je prodaja u pitanju, ali sada vidimo to svetlo na kraju tunela. Danas je otisao deo robe, a očekujemo da će uskoro biti prodat i još deo prošlogodišnjeg krompira. Ne moramo nešto mnogo da zaradimo, važno je da ne budemo u velikom gubitku kako bi mogli da se spremamo za novu, ovogodišnju setvu", rekao je za RINU proizvođač Radoš Gujaničić.

Problem u plasmanu srpskog krompira nastao je, kako je navedeno, zbog velikih količina robe i vrlo male potražnje, jer su i Evropa i region preplavljeni ovim povrćem, ali je rešenje pronađeno u tome da domaći marketi otkupe robu od srpskih poljoprivrednika.

Dodaje da je u planu da do 15. marta Lidl i grupacija Delez otkupe još oko 15 šlepera, što je oko 250 tona krompira, a moguća je i saradnja sa pojedinim kompanijama koje se bave preradom ovog povrća.

Prema ovim navodima, određene količine krompira bi na taj način bile otkupljene od proizvođača iz Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Nove Varoši i Prijepolja, jer su to područja gde ima najkvalitetnije robe koja ispunjava stroge kriterijume kupaca.

Video: Zapečeni krompir sa ukusnim nadevom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • O

    4. mart 2021 | 15:20

    Mi imamo 2,5 ha lesnika pa nas zovu za lesnik samo prekupci da uzmu za nizku cenu a oni onda preprodaju. Kako ja znam u Srbiji namamo dosta lesnika pa ga uvozimo iz Turske a drzava zna tacnoko se bavi sa cim pa nista-ocigledno je bolje uvoziti nego pomoci seljaku da proda svoje proizvode!😂😂😂

  • g

    4. mart 2021 | 14:58

    Moze li mi neko reci kako se cuva krompir, eeeeej od prosle godine, ja kupim kilo i posle par dana proklija! Ne drzim ga u toplom, da se razumemo..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>