• 0

Ruže najbolje cvetaju u Srbiji i na jugu Francuske: Naš lanjski izvoz 2,5 miliona evra

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije sa svetom cveća i drugog ukrasnog bilja, lane je iznosila 19,4 miliona evra

  • 0
Crvena ruža

Foto: Pixabay

 Srbija je prošle godine izvezla ruža za 2,5 miliona evra, a prema ocenama evropskih stručnjaka, Srbija i jug Francuske su najbolja podneblja za gajenje ove vrste cveća, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović izjavio je da se razlozi za to nalaze u činjenici da i Srbija i jug Francuske imaju skoro identičnu mikroklimu, odnosno veliki broj sunčanih dana i kvalitetno zemljište.

Prema njegovim rečima, najznačajniji regioni za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja su sever Vojvodine, okolina Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove. Bogunović ističe da su domaćim proizvođačima cveća i ukrasnog bilja neophodni dodatni podsticaji, veći zasadi i najsavremenije tehnologije da bi se bolje pozicionirali na svetskom tržištu i povećali izvoz.

Podseća da je Ministarstvo poljoprivrede na predlog članica Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja PKS, usvojilo više inicijativa vezanih za subvencionisanje proizvodnje ruža i regulisanje statusa proizvođača cveća, što bi trebalo da doprinese bržem razvoju ove grane privrede.

Sadašnja situacija je takva da je ukupna spoljnotrgovinske razmena Srbije sa svetom cveća i drugog ukrasnog bilja, lane iznosila 19,4 miliona evra.

Izvezezeno je 2,7 tona vrednih 4,2 miliona evra, a uvezeno 6,7 tona u vrednosti od nešto više od 15 miliona evra. Srbija je najviše cveća izvozila u Evropsku uniju, 51 odsto ukupnog izvoza, zatim u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, dok je najviše cveća uvezla iz EU, i to iz Holandije, Italije i Slovenije.

Da li ste znali da Srbija, odnosno njen deo panonske ravnice ima idealne uslove za gajenje orhideja? Čitajte o tome u našem posebnom tekstu.

Video: On pretvara bombe u ruže: Da je više ovakvih umetnika svet bi bio bolje mesto

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>