• 1

Rod kajsije već drugu godinu zavisi od "više sile": Voćari planiraju da povade deo zasada zbog mraza

Jedan od voćara iz Miokovaca kaže da mu je jabuka dosta sigurnija, kako za proizvodnju, tako i za plasman

  • 1
Čačak, rani mraz

Foto: Rina.rs

Rani mraz najveći je problem za proizvođače kajsije u Miokovcima, srpskoj prestonici ovog voća. Dve godine unazad rod je potpuno desetkovan, pa umesto nekoliko stotina tona kajsije, proizvođači su po aru imali samo po nekoliko kilograma ukusne voćke.

Nakon što je završio sa rezidbom i prskanjem, Darko Topalović svakog jutra obilazi svoje zasade kako bi sagledao štetu na voćkama, a situacija nije obećavajuća.

- Naša rana kajsija u Miokovcima ovim mrazevima je oštećena, a ako se ovako nastavi sa niskim jutarnjim temperaturama, mislim da ćemo doživeti sudbinu kao prošle godine kada nam je sva kajsija propala. Bilo bi od boga nepošteno da dve godine zaredom sav rod skine mraz - kaže Darko.

Šta će biti sa srpskom kajsijom veliko je pitanje, jer protiv mraza ne postoji adekvatna zaštita, a Topalović ističe da će, ukoliko se ovakvo stanje nastavi i u narednom periodu, neke od zasada pod ovom voćkom izvaditi kako bi posadio jabuke.

- S obzirom na iskustvo od ranijih godina, rešio sam da voćnjake sa četiri hektara smanjim na jedan i preorijentisaću se na jabuku jer su mi dosta sigurnija i proizvodnja i plasman. Isključivo živim od voćarstva, a ne mogu uslovno rečeno "da kravu gajim dve godine, a da ne muzem nijedne" - objašnjava ovaj voćar iz okoline Čačka.

Čačak, rani mraz

Darko Topalović / Foto: Rina.rs

Visoke temperature uslovile su da zimsko mirovanje kod kajsije bude završeno, pa su pojedine rane sorte već cvetale a upravo njihov rod desetkovao je mraz.

Proizvođači se, ipak, nadaju da će kasnije sorte roditi malo bolje ili će zasade kajsije zameniti neke druge voćke.

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majkl Džondar

    7. mart 2021 | 19:35

    Šta bre drugu godinu? Mani godina mraz ubija. Nemam plantažu ali ni da se najedem kajsija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>