• 1

"Meso pegave sorte je najukusnije, svinjarstvo mi je porok": Domaćin iz Topole probio led s resavkom

Resavka je stara, zaboravljena rasa koja obožava prirodu i retko jede koncentrat

  • 1
Pegava svinja resavka

Foto: RIna.rs

Izuzetno retka rasa pegavih svinja, poznatija kao resavka, prvi put se gaji u Šumadiji, u domaćinstvu Dragana Jovanovića iz sela Zagorica, kod Topole.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) u 2018. godini u Srbiji se nalazilo između 100 i 200 jedinki resavke, što je svrstava u kategoriju kritično ugroženih rasa u našoj zemlji.

- Nabavio sam ih od jednog prijatelja sa Radan planine, slučajno sam saznao da ih tamo ima nekoliko i kada sam pozvao tog čoveka i pitao da mi proda, rekao je: Neću ti prodati, poklanjam ti, dođi i vozi ih. Pored dvadesetak priplodnih krmača hibridnih mesnatih rasa, već nekoliko godina imam i mangulice, pa sam želeo da ubacim još neku autohtonu rasu - priča Dragan Jovanović iz Zagorice i dodaje:

"To je stara, zaboravljena rasa, otpornije su i izdržljivije od mesnatih rasa koje se obično odgajaju kod nas i u svetu. Sporije rastu i sazrevaju, legla su malobrojna, prase u proseku šest do osam prasadi. Hrane se prirodnom hranom, nerado jedu koncentrat, obožavaju da su u prirodi".

Ovaj domaćin se već godinama bavi svinjarstvom, uslužno priprema mesne delikatese isključivo iz domaće proizvodnje. Kako je objasnio, meso autohtonih rasa svinja je posebnog ukusa, a veliko interesovanje kupaca je upravo za proizvodima od ovih rasa.

- Meso resavke je neverovatno prijatnog ukusa, čvarci, suvo meso i slanina su nezaboravan doživljaj za svakoga ko voli dobar, ukusan zalogaj. Tako da, pored mangulica, od sledeće godine će moji kupci moći da pazare i resavke. Godinama se bavim svinjarstvom, prodajem prasiće, tovljenike, priplodni materijal. Radim i uslugu pečenja, sušenja mesa. Generalno, svinjarstvo zna da bude opasan porok, kao kockanje ili igre na sreću - kaže Jovanović.

Posle skoro 25 godina bavljenja svinjarstvom, dodaje, "još uvek nisam siguran da li je to biznis ili hobi, ali sam siguran da ovoliki obim posla radim u nekoj od zemalja razvijenog zapada - zaradio bih neuporedivo više novca".

Resavka je pegava rasa svinje, pege koje uvek poseduje mogu biti u nekoliko različitih boja - crvene, žute ili crne. Predstavlja autohtonu rasu svinja koja je nastala skoro u isto vreme kad i moravka.

Nastala je nesistematskim ukrštanjem krmača šumadinke i mangulice sa nerastovima berkšira u području sliva reka Velike Morave, Mlave i Resave, kao i u istočnim brdovitim krajevima Srbije.

Video: Samurjaski oklop za pse i mačke od 150 evra po komadu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    9. mart 2021 | 19:22

    Dzabe sve kad su svinje dzabe, nikada jeftinije a hrana i kukuruz nikada skuplji, ne moze ni da se preživi ko drzi na manje i nema vece mogucnosti..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>