• 0

Država ubrzava prelazak iz klasične u organsku proizvodnju: Ko će sve moći da se bavi tim poslom?

Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz

  • 0
Organska hrana pijaca povrce Organic vegetable supermarket

Foto: Shutterstock

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade hladnjačari, najavio je u Bojniku ministar poljoprivrede Branislav Nedimović

Organsko voće i povrće iz hladnjače "Fortis" u Bojniku prodaje se širom sveta – u Kanadi, Americi, Australiji, a zamrznuta malina prošle godine stigla je i do Kine. Saradnjom je zadovoljno i 250 kooperanata koji se bave organskom proizvodnjom.

- U ovoj godini planiramo da sertifikujemo negde oko 350 novih organskih proizvođača koje smo pratili u protekle tri godine - najavio je Milan Avramović, direktor hladnjače "Fortis" u Bojniku, prenosi RTS.

Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

- S druge strane i sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante - objasnio je resorni ministar Branislav Nedimović.

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa za opštine kao što je Bojnik, rekao je ministar Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>