• 1

Srbija bi opet mogla da dominira u UAE: Najviše izvozimo jabuke, mleko, vino

UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom

  • 1
jabuke Foto: Freepik

- Tržište Ujedinjenih arapskih emirata (UAE) apsolutno je otvoreno za sve poljoprivredne prozivode iz Srbije, posebno u sektoru voća, mleka, vina - izjavio je danas u Abu Dabiju ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, nakon razgovora sa kolegom iz UAE.

Nedimović je u izjavi novinarima istakao da UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom.

- Tu postoji dobar prostor za naš izvoz, da povećamo cifre koje smo imali do sada - rekao je Nedimović, koji boravi u poseti UAE sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Ministar je naveo da već dosta proizvođača iz Srbije izvozi na tamošnje tržište, pre svega jabuke, mleko, kukuruz, ali dodaje da je to neograničeno tržište, i jedno od najbogatijiih za našu organsku poljoprivrednu proizvodnju.

Sa kolegom iz UAE je, kako kaže, razgovarao i o pravcima kojima će se kretati poljoprivreda posle pandemije. Na pitanje koji su to proizvodi koji su najtraženiji u Emiratima i gde je šansa Srbije, odgovara da jabuke apsolutno dominiraju u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tome što smo ispunili posebne standarde.

- Kolege iz Emirata su nam ponudile da budu logistički ''hab'' za izvoz u čitav zaliv, gde su najbogatije zemlje na svetu, Bahrein, Katar, Oman, Saudijska Arabija... Ovde možemo dobro da prođemo, da se vratimo posle 30-40 godina na ovo tržište, na kojem nas od raspada Jugoslavije nije toliko bilo, a nekada smo dominirali - dodaje.

Pored jabuka, traženi su proizvodi od mleda, tvrdi sirevi, vino, testenine, kao i sirovinski "deo", poput kukuruza, te stočna hrana. Ministar je istakao da je neverovatno koliki rast beleže stočna hrana i hrana za kućne ljubimce u prethodnom periodu, a da je Srbija prošle godine izvezla te robe za skoro 125 miliona dolara.

"To je naučnofansatična cifra", rekao je Nedimović. Upitan da li se nakon PKB pominje mogućnost još neke investicije u poljoprivredu Srbije, Nedimović je podsetio da su do sada investicije iz UAE donele skoro 400 miliona dolara finansijskih sredstava u Srbiju.

- Kako se korona bude razvijala, videćemo u kom pravcu mogu da idu investicije, ali pre svega, biće fokus na razvoj Al Dahre, na njihove farme, fabrike stočne hrane, na sve što je prateći deo uz poljoprivrednu proizvodnju - rekao je ministar.

Video: Samurjaski oklop za pse i mačke od 150 evra po komadu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>