• 5

Izdašne subvencije države, a malinari neće da osiguraju useve. Šta ih sprečava?

Sledeća adresa je, kažu, NBS, jer nisu zadovoljni uslovima koje nude osiguravajuće kuće

  • 5
sok od maline Foto: Freepik

- Članovi Asocijacije malinara Srbije nisu sklopili ugovore o osiguranju malinjaka, nezadovoljni zbog uslova koje nude osiguravajuća društva, i očekuju pomoć Narodne banke Srbije (NBS) - kaže predsednik Asocijacije, Dobrivoje Radović.

Kako je dalje naveo, "nikakav dogovor za sada nije postignut sa osiguravajućim kućama o uslovima osiguranja malinjaka ove godine od mraza, grada i ostalih elementarnih nepogoda".

- U februaru je krenulo potpisivanje ugovora prvo za mraz, ne samo za malinu, nego za svo voće u Srbiji, i mi smo tu naišli na jedan ogroman problem da se potpisuju ugovori u februarau, a da polisa osiguranja od mraza važi od 4. aprila - rekao je Radović.

Objasnio je da je to jedan od razloga zašto je do sada manje od jedan odsto članova Asocijacije osigurao svoje malinjake. On je pohvalio Ministarstvo poljoprivrede koje je izašlo u susret proizvođačima i izmenilo pravilnik po kome su državne refundacije sa polise osiguranja povećane na 70 procenata njihove vrednosti, i što je sugerisalo osiguravačima da polise važe do 1. marta.

- Međutim, pojedine osiguravajuće kuće i dalje sklapaju ugovore, iako je mart, sa važenjem od od 4. aprila. Mi smo uputili dopis Narodnoj banci i očekujemo sastanak sa guvernerkom da vidimo da li su te inostrane kompanije došle samo da bi uzimale profit do koga im je stalo - ističe Radović.

Prvi znak da se ovo dešava, dodaje on, dali su članovi Asocijacije iz Leskovca i Ražnja, jer su osiguravači najpre obišli taj kraj zbog toga što tamo ranije počinje period vegetacije.

- Kad su nam javili da polisa važi od aprila mi smo reagovali 10. ili 11. februara, i već 13. smo imali sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, koje je uradilo izmenu pravilnika i dalo preporuku da polisa važi od 1. marta. Mislim da je sada vrlo bitan sastanak u NBS, i da će dosta tih osiguravajućih kuća, koje ne budu radile po pravilniku izgubiti licencu - smatra Radović.

Naglasio je da problema ima i kada se radi o osiguranju useva od grada, oluje, požara i drugih elementarnih nepogoda, jer agenti osiguravača kasno izlaze na teren, kada su vlasnici plantaža već delimično sanirali štetu.

- Danas prijavite štetu od grada ili oluje, a oni izađu petnaestog ili dvadesetog dana. Vi da biste obradili svoju plantažu, morate primeniti agrotehničke mere, i za tih 15 dana je vratite 20 odsto u prvobitno stanje, ako vam je šteta bila 50 odsto. A oni znajući za to, dolaze tada i kažu, navodno, imali ste 10 odsto štete ili ispod toga - tvrdi Radović.

On je ocenio da NBS kao institucija koja nadzire rad osiguravajućih društava treba da reaguje, kako se ne bi ponovo dogodilo da mali broj malinara osigura useve uprkos izdašnoj državnoj subvenciji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    14. mart 2021 | 09:41

    Udružite se pa osnujte svoje osiguranje, da vidite kako ide...

  • Vuk

    14. mart 2021 | 11:50

    A šta je sa pšenicom, kukuruzom, suncokretom, sojom, repom... itd itd itd.

  • Kosta

    14. mart 2021 | 11:59

    Posle kukaju nema ni malina ni para..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>