• 11

Šleperi za otkup krompira ponovo stigli u takovski kraj: Ide 250 tona, slamka spasa za proizvođače

"Prethodne godine su bile dobre i onda su se mnogi odlučili da sade krompir i sada je došlo da zakrčenja u tom lancu"

  • 11
Gornji Milanovac otkup krompir

Foto: Rina.rs

Otkup krompira u selima gornjomilanovačke opštine i dalje traje. Nakon prvih kamiona u Gornjim Branetićima, danas su na utovar stigli i šleperi u selo Gornji Banjani koji će tone ovog povrća prevesti do lanca Lidl marketa, sa kojima je Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo saradnju.

U planu je da u naredna četiri dana od proizvođača iz ovog kraja bude otkupljeno 11 šlepera, što znači da će oko 250 tona domaćeg krompira završiti na rafovima marketa širom Srbije.

- Ovo je naša slamka spasa, ne znamo šta će biti sa ostatkom robe, ali nadamo se da će i ona naći kupca. Кrompir nikad bolje nije rodio, ali ni potražnja nikad nije bila manja. Prethodne godine su bile dobre i onda su se mnogi odlučili da sade krompir i sada je došlo da zakrčenja u tom lancu ponude i potražnje. Mi kao pojedničani proizvođači smo nemoćni i tek kad se u priču uključilo resorno ministarstvo uspeli smo da izađemo iz ove bezizlazne situacije. Dobit nećemo imati, ali je samo važno da ne budemo u ogromnom minusu i da bar pokrijemo troškove proizvodnje - rekao je za RINU proizvođač Pavle Despotović iz sela Gornji Banjani.

Gornji Milanovac otkup krompir

Foto: Rina.rs

Proizvđači krompira svesni su činjenice koliko je poljoprivredna proizvodnja neizvesna, a prihodi zavise od godine do godine. Spremni su da ulažu i prilagode se zahtevima tržišta koristići subvenicije države, ali samo ako bi bili sigurni da imaju obezbeđen plasman.

- Poljoprivrednom proizvodnjom se ljudi u selima takovskog kraja bave decenijama. Jasno je da se i mi moramo prilagoditi tržištu i zakonu ponude i potražnje. Zadruge bi bile adekvatno rešenje, jer preko njih mnogo lakše i brže se pronalazi način da se roba plasira do kupaca, nego da svako pojedinačno kuca na njihova vrata. Ova situacija kad nam je minsitarstvo izašlo u susret i pomoglo to i pokazuje, jer je posrednik bio neophodan kako bi se otkupili viškovi koji na lageru stoje već mesecima - rekao je poljoprivrednik Božidar Vasilijević iz sela Polom.

Gornji Milanovac otkup krompir

Foto: Rina.rs

Zbog načina proizvodnje, krompir sa teritorije gornjomilanovačkih sela važi za jedan od najkvalitetnijih i može da ispuni stroge kriterijume kupaca, međutim i za robu druge i treće klase moglo bi se pronaći rešenje u prerađivačkoj industriji, pa se uveliko pregovara sa nekoliko kompanija.

- Trudimo se da iznađemo adekvatno rešenje za viškove robe koji su se pojavili kad je u pitanju proizvodnja krompira. Marketi koji posluju na teritoriji naše zemlje pokazali su dobru volju i otkup ide predviđenom dinamikom. Osim Lidla, trgovinski lanac Gomeks otkupio je određene količine roda u selima u okolini Ivanjice, a Deleze u novovaroškim selima - izjavio je Željko Radošević, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Video: Šleperi za otkup krompira ponovo stigli u takovski kraj

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uff

    14. mart 2021 | 20:14

    Kad budemo uzeli sistem zapada bice ok.Rece neko u komentaru,cim jedne godine bude dobro,sledece svi sade.A nemaju zagarantovano trziste itd itd.Pa onda kuku mene. Na zapadu je fora da prijavis sta i na koliko sadis,sejes...napravi se ugovor i imas tj.znas gde moras da prodas.No daleko smo mi od sveta.

  • Nebo

    14. mart 2021 | 20:11

    Zalosno, sta se radi sa srpskim seljakom

  • Goran

    14. mart 2021 | 18:29

    Kod nas nikada nije bilo planske sadnje jedne godine ide dobro I svi safe a sleeve potop I kukanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>