• 3

U ljušturama gambora nađena svinjetina: Trgovci obmanjuju kupce lažno označenim morskim plodovima

Veliki problem postoji i sa ponudom u restoranima, i to najviše u Španiji, Finskoj, Nemačkoj i na Islandu

  • 3
gambori

Foto: Pixabay

Duže vreme se na tržištu hrane polemiše o morskim plodovima, kao i kvalitetu/falsifikatima ribe, a ovaj put londonski Gardijan izveštava o "globalnoj obmani kupaca".

Kako se navodi u tekstu, nedavne 44 analize tržišta morskih plodova, koje su obuhvatile više od 9.000 uzoraka iz restorana, ribarnica i supermarketa u više od 30 država, pokazuju da je čak 36% proizvoda netačno označeno.

U brojnim studijama su korišćene relativno nove tehnike analize DNK, a fokus istraživača bio je na tržištima Kanade, SAD, Velike Britanije, Singapura, Australije i Novog Zelanda. Prilikom testiranja se ispostavilo da, recimo, uopšte nije reč o ribi zubatac, iako tako piše na etiketi.

Najviše lažno označenih morskih plodova nađeno je u Britaniji i Kanadi, čak 55 odsto, a potom slede SAD, sa 38 procenata. Ima i slučajeva da su plodovi mora označeni kao različite vrste iz istog roda.

Primera radi, u Nemačkoj je 48 odsto testiranih uzoraka školjki nosilo oznaku "kraljevske kapice", a u stvari se radilo o manje traženoj vrsti "japanskih kapica". Takođe, varalo se i na italijanskim pijacama, ali i u ribarnicama.

Tamo je utvrđeno sledeće: od 130 uzoraka fileta ajkula, čak 45 procenata je pripadalo jeftinijim i manje popularnim vrstama morskih pasa. 

Potpuno je zapanjujuća i ova informacija. Istraživanje je pokazalo da neki uzorci čak u potpunosti nisu bile vodene vrste, jer se u ljušturama kozica, koje su prodavane u Singapuru, pronalazila svinjetina. Prevara s ribom postoji već dugo i prilično je lak i isplativ posao, napominje Gardijan.

Veliki problem postoji i sa ponudom u restoranima. U jednoj studiji, koja je bila prvi veliki pokušaj ispitivanja pogrešnog označavanja u evropskim restoranima, učestvovalo je više od 100 naučnika koji su tajno sakupljali uzorke morskih plodova iz 180 objekata u 23 zemlje.

Poslali su 283 uzorka u laboratorije, zajedno sa opisom menija, datumom, cenom, nazivom restorana i adresom, a na kraju je ustanovljeno da je jedan od tri restorana imao netačan meni s morskim plodovima, i to najviše u Španiji, Finskoj, Nemačkoj i na Islandu.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    15. mart 2021 | 18:08

    Nema više poštenja nigde u svetu, globalno smo najebali.

  • Nista

    15. mart 2021 | 17:37

    Novo ima mnogo tih prevara sto se morskog zivota tice,npr znaju meso od ribe zvana grdoba koja jeste skoro prva klasa ubace umjesto mesa jastoga jer im je ukus priblizan,samo sto je kg.grdobine oko 15,20e a jastoga 40,70e!!

  • Gost

    15. mart 2021 | 18:07

    U restoranu jedes samo hranu koju izuzetno dobro poznajes,nikakvi eksperimenti,jer tada jedino znas dali je sveza ispravna itd...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>