• 3

Prve domaće jagode na pijaci za vikend: Gazda ih spasao mraza, oko cene se koleba zbog loših uvoznih

Prošlogodišnji prvi rod stigao već 17. februara

  • 3
jagode

Foto: Pixabay

Rane jagode koje u plasteniku Vladana Lukića iz Zvečke kod Obrenovca stižu u martu imaju visoku cenu, ali za njih postoji i veliki rizik. Niske temperature tokom noći i jutarnji mrazevi lako mogu uništiti rod, ali se to na sreću ove godine nije dogodilo. Da bi ih zaštitio, koristi takozvani agroteksti.

- Stvara bolju mikroklimu i zadržava toplotu - kaže Lukić za RTV Mag.

Prve jagode zasadio je za svoje potrebe, pre 20 godina. Onda je ostao bez posla, pa su plastenici postali jedini izvor prihoda. Odlučio se za jagode kleri.

- Ja sam za ovo vreme probao 15-ak sorti. Ova je najtraženija, najukusnija - objašnjava.

Najviše brige ova voćka zahteva pre berbe.

- Kad dođe branje, tad se samo bere i uzimaju se pare, ali dotle ima mnogo posla - navodi dodajući da njegove jagode stižu prve u Srbiji: - Prošle godine su počele 17. februara. Hteo sam da stignu malo kasnije da bi bile krupnije, oko 8. marta. Međutim, vreme je očajno, ona ne može da radi. Evo, sad je počela, za subotu ćemo brati.

Cena, objašnjava gazda, nije formirana, ali neće biti povoljnije od uvoznih.

- Još uvek ne znam cenu. Ja bih dao jeftnije, međutim, ove uvozne, koje su nikakve, one su po 700, 800 dinara - kaže ocenjujući da bi bio glup potez da svoju jagodu vrednuje manje od takvih uvoznih: - Sad i nema neke količine. Kad bude, ja ću skinuti cenu. Mi smo nekad davali i po hiljadu, ali nije više to vreme.

Pod jagodama Lukić ima devet ari.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>