• 1
 ≫ 

"Ta gorčina ne sme biti ružna": Označe ulje kao ekstra devičansko, iako to nije, a zarada raste

 ≫ 

Od 25 uzoraka, 14 ih nije zadovoljilo kriterijume tokom analiza

  • 1
maslinovo ulje Foto: Pixabay.com

U Hrvatskoj je potrošnja maslinovog ulja niska: iznosi oko dve litre po stanovniku, na godišnjem planu. Ni kod nas nije mnogo bolja situacija, pre svega, zbog viših cena.

Mnogi će reći da im je maslinovo ulje preskupo, posebno ekstra devičansko koje se najčešće "lažira". Naime, više od polovine maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstra devičanska - to, zapravo, nisu.

Od 25 uzoraka, 14 ih nije zadovoljilo kriterijume tokom analiza. Iz Državnog inspektorata ističu da se utvrđene neusklađenosti ne odnose na zdravstvenu ispravnost, niti je reč o lažnom ulju. Jednostavno, uzorci maslinovog ulja bili su "niže kategorije" od deklarisane, prenosi Poslovni.hr.

- Isključivo su dokazani nedostaci po pitanju označavanja. Maslinovo ulje koje je deklarisano kao ekstra devičansko maslinovo ulje, nije smelo da se deklariše i označava na taj način. Donesena su četiri prekršajna naloga, a merodavnim prekršajnim sudovima podneseno je 10 optužnih predloga - kaže Željana Brkić, načelnica Sektora za nadzor poljoprivrede i fitosanitarni nadzor Državnog inspektorata.

Odgovornost i proizvođača i trgovca

Poljoprivredna inspekcija je obradila, navodi se, tri puta više uzoraka nego što je trebalo. Deklaracija je "lična karta" proizvoda. Njome proizvođač garantuje za svoj proizvod. On je taj koji je stavlja na flašu, nakon hemijske i senzorske analize.

- Kontrola je najvažnija stvar. Sve što ulazi u Hrvatsku treba uzorkovati. Ako se pokaže da ulje nije ekstra devičansko, treba ga vratiti natrag u državu odakle je došlo - smatra maslinar Damir Buntić.

Foto: Pixabay/Couleur Foto: Pixabay/Couleur

Iz jednog udruženja iz Šibenika osam nezavisnih članova proba uzorak iz tamnih posuda, jer boja i bistrina ulja nisu važne za kvalitet. "Ekstra devičansko maslinovo ulje miriše na voće, povrće, bilje. Ima prijatan miris. Kad ga pomirišete, ono će vam već dati 99 posto. A kasnije, to ulje je gorkog ukusa. Gorčina ne sme biti ružna gorčina - upozorava Buntić.

- Ako ulje prodajete za 30 kuna (oko 4 evra), oduzmite 25 posto, 8 kuna, jer to odmah dajete državi. Ostale su 22 kune (2,89 evra). Flaša, čep, etiketa, oduzmite 7, 8 kuna. Znači, ostalo vam je 14 kuna. Opet morate platiti punjenje, radnu snagu, struju, sve ostalo. Ako je njihova zarada 8 do 9 kuna, onda to ulje ne vredi ni za podmazivanje točkova - kaže stručnjak Branko Smrček.

- Znamo da je ilegalni biznis obmane s uljem najisplativiji posle narko biznisa - navodi Damir Buntić.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>