• 0
 ≫ 

3 godine grad je Petrovićima uništavao povrće: Odlučili su da se bave cvećarstvom i baš im dobro ide

 ≫ 

Plodna moravska zemlja, kvalitetan rasad i stalno angažovanje svih članova porodice su faktori kako bi uspeh bio tako zagarantovan, poručuju Petrovići

  • 0
Petrovići, posao sa cvećem

Petrovići se bave cvećarstvom Foto: Rina

Slobodan Petrović iz Stančića godinama je bio poznati povrtar u čačanskom kraju, ali je odluku da se bavi cvećarstvom doneo onog trenutka kada mu je grad, treću godinu zaredom uništio kompletan rod povrća. Danas se više nego uspešno, ovim poslom bavi čitava porodica.

- Morali smo da promenimo delatnost, jer zarade više nije bilo. U prozvodnju cveća uključeni su svi članovi jer tu ima posla svih 365 dana u godini. Udarna sezona za nas je ova prolećna kada domaćice biraju cveće koje će ove godine krasiti njihove terase - rekao je Slobodan za Rinu.

Najaktuelnija je begonija, poznata kao muškatla sa retkim ili gustim cvetom, kaliopa u više boja koja je veoma istrajna i surfinija za koju mnoge domaćice tvrde da je najzahtevnija.

- Cveće treba saditi što ranije, mnogo se greši kada se kasno posadi, kada počnu velike vrućine jer se plastika i žardinjera zagreju. Surfinija i muškatla mogu se saditi već početkom aprila, malo dublje se sadi i uz zalivanje obavezno se dodaje prihrana, a biljka se zaliva isključivo dok je hladna - kaže Rada Petrović.

Loši vremenski uslovi nisu išli na ruku proizvođačima cveća, a ni trenutna epidemiološka situacija, pa mnogi asortiman nisu proširivali kada je u pitanju martovski program. U plastenicima Petrovića preovladavaju ciklame i primule.

- Mi smo se poslednjih godina opredelili za uvoz rasada krajem jula, početkom avgusta. Najtraženije je balkonsko cveće  gde preovladavaju muškatle i surfinije, a kada je reč o baštenskom prednost imaju begonije i kadife - rekla je Rada.

Plodna moravska zemlja, kvalitetan rasad i stalno angažovanje svih članova porodice su faktori kako bi uspeh bio tako zagarantovan, poručuju Petrovići.

Video: Ovaj otac sam pravi igračke za svoju ćerku: Zašto kupovati, kada možete sami da ih napravite?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>