• 0
 ≫ 

Robi je ubica korova, pomoćnik farmera, radi na veštačku inteligenciju i menja budućnost agrara

 ≫ 

Mehanički robot predstavljava alternativu ručnog rada i sve se više koristi u poljoprivredi

  • 0

Istraživači sa Letonskog poljoprivrednog univerzitzeta i njihove kolege sa Instituta za elektroniku, napravili su izum koji se smatra ostvarenjem poljoprivrednog sna.

Robot Robi je mehanički ubica korova, koji pomoću neuronske mreže pronalazi biljne štetočine i uklanja ih laserom. Kreatori su svog malog pomoćnika usavršavali 2 godine, a na njegovom razvoju radilo je 15 naučnika.

Prema istraživaču letonskog Poljoprivrednog univerziteta Janisu Jasku, ideja o stvaranju robota potekla je od farmera:

- Poljoprivredne bio-farme postaju sve rasprostranjenije. Hemikalije se ne mogu koristiti za uništavanje korova, pa se mnogo toga mora raditi ručno. Sa druge strane resursi u Letoniji postaju sve manji. Potrebna je alternativa za ručni rad, a to su automatizacija i robotizacija - 

Robot uspešno pravi razliku između vrsta useva, što mu pomaže da odredi kada treba da koristi rotirajući mehanizam, a kada laser.

Da bi Robi mogao da prepozna koju biljku treba "zaobići", a koju uništiti, istraživači su koristili poseban algoritam - veštačku inteligenciju.

Na pripremnim fotografijama obeležili su svaki usev i korov. Slike su potom ubačene u algoritam koji pamti razliku između biljnih vrsta.

-Obučen je da uništava korove kod šest vrsta biljaka, repe, šargarepe, rotkvice, cvekle, bundeve i tikvice. Ideja je da ga obučimo da prepozna i druge biljke - rekao je Janis Jasko.

Prema istraživaču, Robi će nesumnjivo će olakšati posao poljoprivrednicima, jer je zabrana upotrebe hemikalija sve češća u Letoniji.

Kako Robi uništava korov, pogledajte u video snimku na početku teksta.

Video: Kako da budete produktivnji na poslu: Robot Buddy zna sve odgovore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>