• 10

Kralj mesa je "srpski Bil Gejts": Ko su najveći vlasnici poljoprivrednog zemljišta?

Najskuplje oranice su u Južnobačkom okrugu, gde su cene išle i do 31.000 evra za hektar

 • 10
njiva

Foto: Unsplash

Novosadski biznismen Petar Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima više od 70 preduzeća, prema informacijama Agrosmarta stigao je do 33.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, a od toga u vlasništvu ima 28.000 hektara.

Na vest u svetskim medijima da je osnivač Majkrosofta Bil Gejts najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u SAD sa posedom od 100.000 hektara, Agrosmart je danas objavio najnovije podatke o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem u Srbiji, po kojima je Matijević „srpski Bil Gejts“.

Iza Matijevića, ako se gledaju ukupne površine koje se obrađuju, više nije Miodrag Kostić. Drugo mesto zauzeo je Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks iz Pančeva, koji obrađuje oko 20.000 hektara, od čega polovinu zakupljuje, a polovine je vlasnik.

Na sajtu Almeksa nalazi se podatak da poseduje sedam imanja u Vojvodini sa osam farmi i da obrađuje 17.000 hektara, međutim, u svetu agrobiznisa zna se da je Aleksa premašio te površine.

Sledeća kompanija po broju hektara koje obrađuje je Al Dahra koja je 2018. godine kupila imovinu Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) i u tom paketu blizu 17.000 hektara oranica. Al Dahra poseduje i voćnjak na Fruškoj gori, u opštini Irig.

Njeno je preduzeće Rudnap koje, prema podacima sa sajta ove kompanije ima zasađeno voće na 130 hektara, a prema brošurama koje je izdavala Al Dahra plan je bio proširenje na 500 hektara.

Petar Matijević, novi beograd

Petar Matijević nedavno nam je govorio o placu na Novom Beogradu oji je pazario/Foto: Promo, Milena Đorđević

Cene poljoprivrednog zemljišta su stabilne

Na četvrtom mestu je Miodrag Kostić i njegova MK grupa, jer je u međuvremenu prodao nekoliko imanja. Sa nekadašnjih oko 25.000 hektara, od čega je u vlasništvu imao oko 17.000, sada ima oko 15.000 hektara.

Iza Kostića je vlasnik Delte, Miroslav Mišković sa oko 13.000 hektara koliko ukupno obrađuje, a od čega gazduje na oko 10.000.

Uz rame Miškoviću sada je Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara iz Bašaida. On upravlja sa oko 12.000 hektara, od čega polovinu uzima u zakup. Ova firma u početku se bavila prodajom poljoprivredne mehanizacije, ali već godinama unazad razvija stočarsku proizvodnju.

Arapska firma Elit Agro sa sedištem u Abu Dabiju 2014. godine preko svoje firme Jugo elit agro osnovane u Beogradu, kupila je poljoprivredno-turistički kompleks Zobnatica u Bačkoj Topoli. Zobnatica je tada u vlasništvu imala 114 hektara, a 1.507 hektara u dugoročnom zakupu.

Pre dve godine Elit agro kupio je i kompaniju Al Ravafed (Vojna ustanova Morović, Bačka iz Sivca, Jadran iz Nove Gajdobre) koja je obrađivala oko 10.500 hektara, od čega je u vlasništvu oko 2.500 hektara.

Cene poljoprivrednog zemljišta su stabilne i ne idu značajno naviše u poslednjih nekoliko godina.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda najskuplje oranice su u Južnobačkom okrugu, gde su cene išle i do 31.000 evra za hektar. U Sremu su se u poslednjem kvartalu prošle godine kretale od 1.150 do 30.700, a u Južnobanatskom okrugu od 400 do 20.050 evra.

Video: Obraše se vinogradi gore s krova zgrade: Da li ekološka arhitektura postaje stvarnost?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • DRagutin

  Velika je razlika izmedju Bila Gejtsa i našeg Matijevića jer onaj antihrist Gejts drži svu tu zemlju u parlog (ne seje ništa) da bi se veštački stvorila skuplja cena hrane i na taj način veća glad ljudi, dok Matijević seje žitarice, obradjuje zemlju i proizvodi hranu!

  0
  3

  Podelite komentar

 • Olivera

  Miroslav Aleksa zvani Sosic nije iz Panceva vec iz Crepaje. Sa biznisom sto se tice poljoprivrede je krenio iz Crepaja da bi se prosirio na Pancevo gde ima vise hala sa poljoprivredednim masinama. Osim toga ima benzinske pumpe kad je pocela da radi zvali smo je

  0
  0

  Podelite komentar

 • .

  Jadne zivotinje....Halapljivim ljudima ce doci glave njihovi apetiti....

  7
  2

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke