• 3

Ovo je jedan način na koji bi država mogla da spusti cenu ulja: Dokle može da ide suncokret?

U Srbiji se trenutno trguje suncokretom za predstojeći rod 2021. godine

  • 3
Suncokret, suncokreti, leto, priroda, pejzaž

Foto: Tanjug/AP

Cena ulja i dalje nastavlja da raste, pa je, ukoliko nije na akciji, ova namirnica i 199 dinara. Telegraf Biznis je već pisao da smo tako  došli do toga da prvi put u našoj zemlji imamo situaciju da je jestivo ulje skuplje od dizela. 

Kako su nam rekli iz resornih ministarstava, trgovci su dostavili nove cenovnike, a razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pažljivo će na dnevnom nivou pratiti dalji razvoj situacije na tržištu ulja i u skladu s tim predlagati adekvatne mere, ponovili su i danas.

Ukoliko dođe do povećanja cena koje nemaju ekonomsko opravdanje, jedan od načina za spuštanje cena je i privremena suspenzija carina na uvoz suncokretovog ulja, kako bi se omogućila veća konkurencija, rekli su za naš portal u Ministarstvu. 

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić napomenuo je kasnije za Tanjug da je uljarska industrija strateška grana poljoprivrede i da su zbog toga carine na uvoz suncokretovog ulja iz EU u Srbiju prilično visoke i iznose 30 odsto.

Naveo je da postoji ekonomska logika za dosadašnje korigovanje cena ulja, budući da su ključni ulazni parametri, odnosno sirovine, drastično poskupeli.

Kandić je objasnio da je rast cena suncokretovog ulja koji je nastavljen i u ovoj godini posledica dešavanja na međunarodnom berzanskom tržištu koja se direktno reflektuju i na Srbiju, usled slabijeg roda suncokreta najvećih svetskih proizvodaca, pre svega Rusije i Ukrajine, a s druge strane i povećanja tražnje za jestivim uljem u svetu zbog pandemije.

- Cena sirovog suncokretovog ulja u crnomorskom regionu trenutno se kreće oko 1.525 dolara po toni, što je rast od 16 odsto u odnosu na februar ove godine, a više nego dvostruko veći rast u odnosu na isti period prošle godine kada je cena sirovog suncokretovog ulja iznosila 665 dolara po toni - kaže Kandić za Tanjugu.

Pored toga, dodaje Kandić, kada govorimo o ceni suncokreta, u Srbiji se trenutno trguje suncokretom za predstojeći rod 2021. godine po ceni od 48 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je poređenja radi, nakon prošlogodišnje žetve, u septembru cena suncokreta iznosila 35,5 dinara po kilogramu, što je povećanje od 35 posto.

Ulje kuvanje poskupljenje

Foto: Shutterstock

Naveo je da je tržište ulja u Srbiji dobro snabdeveno i da za sada ne postoji bojazan od nestašica.

Biće zasejano 200.000 hektara

 

Kandić kaže da je rod suncokreta u 2020. godini od oko 660.000 tona, iako lošiji za devet odsto od roda 2019. godine, u rangu višegodišeg proseka, pri čemu se i izvoz suncokretovog ulja za sada kreće u prihvatljivim okvirima.

U Udruženju Žita Srbije koje prati cene na svetskim berzama, a na domaćem tržištu cenu sirovine, kažu da je jasno da do novog roda suncokreta na srpskom tržištu nećemo imati jeftinije ulje.

Srbija proizvodi relativno malo suncokreta u odnosu na velike svetske proizvođače, ali sasvim dovoljno da se pokriju sve domaće potrebe i da ostane dovoljno za izvoz.

Godišnje u proseku Srbija izveze više od 100.000 tona suncokreta i više od 150.000 tona ulja, ali i pored toga uvek je domaće tržište dovoljno snabdeveno, navodi Savović.

U 2020. godini u Srbiji proizvedeno 654.000 tona suncokreta sa prosečnim prinosima na nivou od tri tone po hektaru.

Kako je najavljeno, i  ove godine će u prolećnoj setvi, koja bi trebalo da počne u narednim danima, suncokretom biti zasejano između 200.000 i 220.000 hektara.

Video: Frilenseri i danas ispred Skupštine, obratila im se i Brnabić

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    8. april 2021 | 19:04

    sad iz Nemacke litar ulja i to ekstra kvalitet 90c pa vidite kako kod njih nije poskupelo a kod nas jeste.... kod njih se u danu i 7 puta promeni cena goriva gore ili dole u zavisnosti od kretanja cene nafte a kod nas kad u svetu najave vecu cenu goriva oni odmah dizi... a kad najave manju cenu onda im treba i 5 meseci da je promene... lopuze i hostapleri ovde se samo krade i otima i zato nikad bolje nece biti....

  • Vuk

    8. april 2021 | 17:24

    500 din I, da i seljak progleda. Nakupci, tajkuni opljačkaju seljaka za suncokret, duplo ga preprodaju pa se sada Srbija čudi. Apelujem na selhaka da ništa ne sije bez unapred utvrđene cene otkupa, neka država uvozi, dosta je. Subvencija po hektaru 4000,00 sprdnja, dok se milioni Eura sleva neprijatelju u pomoć. Muka poreskih obveznika ide Hrvatima, Albancima, Muslimanima, crnogorcima, da bolje laju?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>