• 4
 ≫ 

Soja skočila na 80 dinara, najviša cena ikada zabeležena na našoj berzi

 ≫ 

Ukupan promet na Produktnoj berzi je iznosio 5.555 tona robe

  • 4
SOMBOR SOJA SETVA SETVA SOJE TRAKTOR

Foto: Tanjug/Jaroslav pap

Cena sojinog zrna prošle nedelje dosegla je 80 dinara po kilogramu bez PDV-a što je najviša cena ikada zabeležena, navodi se u nedeljnom izveštaju Produktne berze.

Berzanski ugovori su zaključivani od 76 din/kg početkom nedelje, da bi krajem nedelje bila postavljena rekordna cena.

Ponderisana cena je iznosila 77,62 din/kg bez PDV-a, što je u odnosu na prethodni upoređući podatak povećanje za 8,72 procenta.

April je mesec setve suncokreta a terminski ugovor za suncokret roda 2021. godine u količini od 1.000 tona je realizovan po jedinstvenoj ceni od 415 evra po toni za isporuku u septembru.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove uljarice bila je viša za 1,22 procenata. Na nedeljni uzlazni trend cene kukuruza uticala je izvozna tražnja, navodi se u izveštaju.

Ugovori na paritetu FCA sa isporukom robe tokom maja su realizovani na cenovnom nivou od 23,2 do 23,5 bez PDV-a, što predstavlja rast od 0,72 posto.

Berzanski ugovori za pšenicu su zaključeni u rasponu od 21,5 do 21,6 dinara po kilogramu bez PDV-a što je rast za 0,67 procenata.

U odnosu na prethodnu nedelju ova žitarica se zadržala gotovo na istom cenovnom nivou. Do žetve pšenice je ostalo još dva meseca, a terminska tražnja novog roda je bila na nivou cena od 19,5 din/kg bez PDV-a.

Ukupan promet na Produktnoj berzi je iznosio 5.555 tona robe, što je povećanje za četvrtinu, dok je finansijska vrednost prometovanog iznosila dinara 234,3 što je za 1,6 procenata više nego nedelju dana ranije.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>