• 1
 ≫ 

Suva šljiva je daleko skuplja od sveže: Đorđevići iz Topole u tome vide sjajnu zaradu

 ≫ 

Svoje hladnjače su povećali na pet tona, a ovako se suše najbolje srpske šljive za kojima vlada velika potražnja na inostranom tržištu

  • 1
Marko Đorđević

Foto: Rina.rs

Iako je virus korona desetkovao pojedine sektore, poljoprivreda je i u teškoj 2020. godini doživela procvat. Izvoz sušene šljive iz Srbije bio je za 1,3 miliona evra veći nego 2019. i iznosio je 8 miliona evra.

Perspektivu u proizvodnji, a zatim sušenju šljiva, videla je i porodica Đorđević iz sela Gornja Trnava kod Topole i kako kažu, to im je siguran izvor prihoda.

- Suva šljiva se pakuje u ambalažu od pet, deset kilograma ili manje, zavisno od potražnje, prodajemo na kvantašu uglavnom. Cena je solidna, nalazimo se u tome. Suva šljiva je daleko skuplja od sveže, zarade ima zavisno od godine do godine, nije potražnja uvek ista. Za izvoz je cena od 1,8 evra po kilogramu i to je solidna cena, najtraženija je u Francuskoj, ali interesovanje za suvu šljivu proširilo se i na rusko tržište, što nama prerađivačima dodatno donosi sigurniji i bolji plasman - kaže Marko Đorđević.

Đorđevići pod šljivom imaju osam hektara, polovinu roda prodaju u svežem, a ostatak u sušenom stanju. Najbolje se pokazala sorta stenlej, jer ima dosta šećera. Kako se posao razvijao, proširili su svoje kapacitete i napravili hladnjaču od pet tona.

- Morali smo da se suprotstavimo tržištu, koje je sve zahtevnije, sveža šljiva ne može da nam donese zaradu, tek smo tu negde da pokrijemo deo uloženog, dok sušena šljiva ima solidnu cenu. Zaokružili smo proizvodnju na našem imanju i zadovoljni smo, jer od našeg rada živi cela petočlana porodica - izjavio je Slobodan Đorđević.

Marko Đorđević

Foto: Rina.rs

Proces sušenja šljive traje od 24 do 28 sati, suši se na toplom vazduhu i struji, temperatura sušenja je do 80 stepeni. "Naporan je posao jer se mora voditi računa o svakom detalju, šljiva ne sme da se presuši, to je skupa roba, moraš biti vrlo odgovoran. Kad počne da se suši, dežura se dok se ne završi. Dobra drva i dobra volja i šljiva mora da valja", kaže Marko.

U proces prerade šljive na porodičnom imanju su uključeni svi, a Slobodanovi naslednici, sinovi Marko i Ivan, odlučili su da ostanu na imanju i žive upravo od poljoprivrede.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>