• 0

Rane sorte kajsije neće se brati: Mraz desetkovao rod, a hladno vreme utiče i na aktivnost pčela

Rod ranih sorti desetkovan, a setva pojedinih poljoprivrednih kultura kasni

  • 0
Niska temperatura zbunila voće Foto: Rina.rs

Vremenska klackalica ne prija ljudima, ali ni biljkama. Aprilski mraz sada već sasvim sigurno poprilično je desetkovao rod ranih sorti kajsija, a kolike su konkretne štete znaće se prilikom zametanja ploda.

- Visoke temperature uslovile su cvetanje kajsije u martu što se retko događa, a onda je došlo do pojave mraza, što je dovelo do smrzavanja cvetova. Kajsija je stradala pre 20 dana, tako da je sasvim izvesno da ih ove godine nećemo brati, pogotovo rane sorte - kaže prof. dr Sveta Stamenković, stručnjak za voćarstvo i dodaje:

"Najveće štete pričinjene su svakako u nižim predelima, kritična nadmorska visina je ona koja se kreće na oko 300 metara. Jedini voćari koji su ovog proleća izbegli veliku štetu su oni koji koriste anti frost sisteme".

Česte kiše, hladno vreme i nedostatak sunca uslovilili su i znatno manju aktivnost pčela, pa nema oprašivanja što će se svakako odraziti i na prinos.

- Za razvoj pčelinjih zajednica neophodan je polen koji pčelama sada trenutno nedostaje. To sve može ostaviti dalekosežne posledice, a problematičnu situaciju mogu popraviti jedino bolje vremenske prilike - navodi dalje Stamenković.

Prema njegovim rečima, još jedan veliki problem sa kojim se pčelari konstantno suočavaju jeste prskanje u voćnjacima, zbog kojeg se neretko beleže trovanja pčela. "Jedna otrovana pčela, znači deset otrovanih u polju. Vrlo je bitno da voćari razumeju važnost pčela, jer bez njih nema dobrog prinosa u voćarstvu", kaže ovaj stručnjak.

Ukoliko se padavine i loše vremenske prilike nastave, kako najavljuju meteorolozi, do polovine maja vrlo je moguće da zakasni setva pojedinih povrtarskih kultura na plodnim oranicima u okolini Čačka.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>