• 3

Zašto se u Pomoravlju slabo seju velike količine krompira? Ovo su 3 ključna razloga

U ovom delu Srbije najviše se gaje sorte dizire, belarose, esma i kurode

  • 3
krompir

Foto: Pixabay

Iako krompir u Pomoravlju nema tradiciju kao u Dragačevu, Guči i Gornjem Milanovcu, a lani su proizvođači imali i problema s prodajom, u tom području seje ga gotovo svako seosko domaćinstvo. Ipak, ne u velikim količinama, već uglavnom za sopstvene potrebe.

- Najviše ga seju poljoprivrednici u selu Belica kod Jagodine, pored reke Belice, radi zalivanja, i to najviše mladi krompir. Posle toga sade kupus, a tu su i poljoprivrednici Paraćina - izjavio je ranije stručni savetnik za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Miodrag Simić.

On je naveo da se ne seju velike količine i zbog nedostatka radne snage i zato što ni proizvodnja nije jeftina, a nedostaje i adekvatan skladišni prostor, jer je, kako je rekao, vreme trapova davno prošlo.

Za dobar rod potrebna je puna agrotehnika, kao i za svaku drugu poljoprivrednu kulturu, kvalitetan sortiment, plodored, odabir zamljišta jer krompir "ne voli teška i močvarana zemljišta", rekao je poljoprivrednik iz sela Ribare, na levoj obali Velike Morave kod Jagodine, koji krompir poslednjih godina seje na oko jedan hektar.

On seje mnogo više nego što treba jednom domaćinstvu. U proizvodnji - setvi, zaštiti, skupljanju, radi cela porodica. Ima, kako kaže, i sigurnog kupca.

Srbija ima kvalitetan krompir, kvalitetom na zaostaje za zemljama Evropske unije, rekli su poljoprivredni stručnjaci koji prate proizvodnju krompira u Pomoravlju, Resavi i Levču. Poljoprivrednici ovog dela Srbije najviše šeju sorte dizire, belarose, esma i kurode.

Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    25. april 2021 | 07:21

    Slabo se seje krompir jer smo videli i ove godine sta ispadne na kraju kada imas proizvod a kada je cena mizerna i samo si u gubitku a od vazduha trebas da zivis. Imas izbor da li da bacis krompir ili da budes human i poklonis ga.

  • To je tako

    25. april 2021 | 08:23

    Ponekad pitam da ne bi bilobolje da ga ne sade nikad losiji krompir nismo kupovali crvljivi do sredine krompira akad ga preseces iznutra crne fleke prosto pitam da li je taj krompir i za stoku a kamoli za ljude sta se dogadja sa krompirom zadnjih decenija

  • nole

    25. april 2021 | 10:53

    Brzo pocinje da truli,nije to vise krompir kao ranije☹️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>