• 12
 ≫ 

Sezonske takse će sprečiti da domaći krompir propada: Ovaj put je spasen, odlazi u markete

 ≫ 

Proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema

  • 12
otkup krompira

Foto: Rina

Izuzetno teška sezona za srpske proizvođače krompira. Rod nikad veći, a cena i potražnja nikad manje.

Ministarstvo poljoprivrede pre dva meseca je organizovalo otkup nalagerovane robe, a danas je on nakon Gornjeg Milanovca, Nove Varoši i Ivanjice organizovan i u dragačevskom selu Rti, gde će biti otkupljeno ukupno više od 300 tona robe sa teritorije Lučana i Ivanjice, koja će kasnije biti dopremljena u Lidl markete.

- Otkup se vrši sukcesivno, danas će lageri u ovom delu Dragačeva biti lakši za 10 vagona. To nam svakako znači da bar malo nadomestimo ogromne gubitke koje smo imali ove godine. Veliki su izgledi bili da većinu krompira bacimo, ali sada do toga, na svu sreću, neće doći - kaže proizvođač Miloš Kostić.

Prostrana dragačevska brda idealna su za proizvodnju krompira i upravo od te poljoprivredne kulture živi većina porodica.

- To su naše fabrike pod otvorenim nebom i zarada je uvek neizvesna. Tri godine budu dobre, potom jedna loša i tako sve u krug. Ova loša sezona nas neće demotivisati, već smo posadili krompir i za ovu godinu, za koju se nadamo da će biti bolja - napominje Miloš.

Sledeće sezone resorno ministarstvo sprečiće masovni uvoz krompira iz inostranstva posebnim sezonskim taksama.

- Ove godine proizvođači su imali dva puta veće prinose, a usled epidemije potražnja je pala i automatski je došlo do problema. Pritom, zbog bescarinskog režima bio je evidentan pritisak krompira iz inostranstva. To ćemo pokušati da izbegnemo u narednom periodu i država uvodi novu meru, posebnu sezonsku carinu u periodu od novembra do februara kad je krompir i najtraženiji, kako bismo zaštitili naš domaći proizvod - kaže ministar Nedimović.

Kao ključan faktor uspešnog plasmana krompira na domaćem i inostranom tržištu ističe se i poštovanje standarda i prilagođavanje kupcima, jer oni vrlo često imaju posebne zahteve kad su u pitanju kvalitet i pakovanje.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CVele

    4. maj 2021 | 18:39

    Potičem sa sela,sadašnji seljaci poljoprivrednici,su sušta suprotnost predjašnjih.Gramzivi,podvaljuju prilikom merenja,usput na pijaci vredjaju kupce,Klijavost krompira sprečavaju zaprašujući ga nedozvoljenim sredstvima pa im posle kriv uvoz iz Albanije,Grčke ,većina krivice je kod njih,nek ostave državu na miru i ne očekuju da za njih podmetne ledja.

  • Pa '63

    4. maj 2021 | 17:38

    Gledam danas 60 din/kg, malo li je? Da su ga dali po manjoj ceni ranije vise bi zaradili bez obzira na trgovacku marzu.

  • Саша

    4. maj 2021 | 16:45

    Могла би држава и ти сељаци некад да се сете сиромашних људи који немају ни за комад тог кромпира.,ако вам већ толико вишка има.Али кога брига за то.Човечија себичност је најгора.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>