• 0

Sporazum za lakši izvoz: "Povećan obim robne razmene proizvoda biljnog porekla donosi i veći profit"

Tokom 2018. sa ruskom stranom otpočeli su pregovori na usaglašavanju teksta i potpisivanju sporazuma između dve vlade, o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja

  • 0
baštovan, bašta, žena, biljke, cveće Foto: Freepik/senivpetro

Sporazum između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja doprineće olakšavanju procedura i smanjenju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Rusije voća i povrća, semenog i sadnog materijala i ostalih proizvoda biljnog porekla, koji podležu fitosanitarnom pregledu.

To je danas u Narodnoj skupštini izjavila ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja.

Kisić Tepavčević je rekla da je poslednjih godina intenzivirana saradnja između Srbije i Rusije u fitosanitarnoj oblasti.

- Imajući to u vidu, a usled povećanja izvoza pošiljaka koje podležu obaveznom fitosanitarnom pregledu, uglavnom voća i povrća, i pojačanom kontrolom koju je uvela ruska strana radi sprečavanja uvoza robe iz zemalja kojima je Rusija uvela sankcije, javila se potreba za inoviranjem postojećeg sporazuma između Vlade Rusije i Vlade Savezne Republike Jugoslavije u oblasti karantina i zaštite bilja koji je potpisan 31. oktobra 1996. godine - navela je ministarka.

Dodaje da su tokom 2018. godine sa ruskom stranom otpočeli pregovori na usaglašavanju teksta i potpisivanju sporazuma između vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja. "Potpisan sporazum doprineće olakšavanju procedura i snižavanju barijera prilikom izvoza iz Srbije na tržište Ruske federacije, pre svega, voća i povrća", rekla je Kisić Tepavčević.

Takođe, navela je, sporazum pruža osnove za dalje i detaljnije uređenje svih pitanja iz fitosanitarne oblasti, kako u pregovorima tako i nivou stručnih službi obe zemlje. "To će doprineti povećanju obima robne razmene proizvoda biljnog porekla, a proizvođačima i izvozničima obezbediti veći profit", zaključuje.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>