• 0

Stanisavljevići i u osmoj deceniji rade punom parom: Njihovi proizvodi putuju do Italije

Uz svaku biljku ide zanimljiva priča. Tomislav je inženjer pejzažne arhitekture, a podjednako uživa u cveću i pčelinjaku koji je okružen raznim voćem

  • 0
stanisavljevići

Foto: Printskrin/RTS

Pre 16 godina Milena i Tomislav Stanisavljević vratili su se iz Leskovca u rodno selo, Malu Crkvicu kod Bojnika, i napravili pravi raj. Iako su u osmoj deceniji života, ne posustaju s radovima u dvorištu, pčelinjaku i voćnjaku. Čuvari su tradicije, ali se u Pustoj Reci prepoznaju i po humanim delima.

Za dobrodošlicu med, sok od aronije i šljivovica. Svaki kutak u domaćinstvu Stanisavljevića odiše toplinom, ljubavlju, skladom. Takav je, kažu Milena i Tomislav, i njihov brak. Vredni, srdačni i nadasve plemeniti, piše RTS.

Uvek se nađu komšijama, pomažu i siromašnima. Tokom vanrednog stanja delili su med. Mladi volonteri sladili su se i Mileninim kolačima. Otuda i nagrada "Dobročinitelj".

- Meni je to zadovoljstvo. Ja volim ljude. Ljudi nekako vole mene. Ja sam i pre ove nagrade radila, pravila sam razne nošnje za decu - navodi Milena Stanisavljević iz Male Crkvice.

Uz svaku biljku ide zanimljiva priča. Tomislav je inženjer pejzažne arhitekture. Podjednako uživa u cveću i pčelinjaku koji je okružen raznim voćem. Od šljiva do mušmula. Imaju 1.000 stabala.

- Od toga se spremaju džemovi i suši se voće, pečem rakiju. Stalno imam neka posla, od jutra do mraka, i nije mi teško - navodi Tomislav.

Špajz pun specijaliteta

 

Tu su i brojna priznanja za Milenin slavski kolač i stara jela. Čuva od zaborava i prag kuće preko kojeg je prešla kad se udala, pokućstvo od davnina, tkane i vezene radove. Iz ruku u ruke ide i njena knjiga, jedina o tradiciji i običajima u Pustoj Reci.

- Mnogi mladi kad pročitaju knjigu pitaju se da li je moguće da je bilo tako, a bilo je. I što se tiče poljoprivrednih radova i raznih zanimanja i zanata - navodi Milena. Širom su otvorena vrata doma Stanisavljevića u Maloj Crkvici. Uz simbolične poklone, italijanski fotografi odavde su poneli i prelepe utiske. Česti gosti su im i đaci.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>