• 0

Počela prijava za podsticaje: Novac se dobija unapred, 50% je grant, 40 odsto kredit

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja

  • 0
traktor

Foto: RINA

Za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, počela je prijava za novčane podsticaje koje daje država u saradnji sa Svetskom bankom i maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, a firme - 200.000 evra.

Projekat, sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, trajaće tri godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za RTS da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla juče, kao i da može da konkuriše svako gazdinstvo.

Javni poziv namenjen je voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, dodao je Nedimović. Najavio je i da će imati još dva takva poziva, pa će jedan biti namenjen za stočare, a posle toga i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

Istakao je da je važno što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi. Dodao je da je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici i iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijena područja. Što se tiče nabavke traktora, ministar je istakao da je veliko interesovanje, posebno u Priboju i Prijepolju, i da je već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Dodaje da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra s uključenim PDV-om. "Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da bi ste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami", objasnio je.

Napomenuo je i da, kada je reč o traktoru, vlasnik ga ne može otuđiti pet godina.

Video: Dajte 4.600 dinara i svetska tucijada je vaša

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>