• 1

Dragana je uz IPARD program kupila traktor od osam miliona dinara: Sve je više žena u agrobiznisu

Fokus Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja proteklih godina je usmeren upravo ka podršci ženama i mladima u ovoj oblasti

 • 1
kukuruz, agro

Foto: Pixabay

Ženama koje odluče da se bave agrobiznisom omogućeno je da lakše dođu do poljoprivrednih kredita i imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja prilikom sprovođenja investicionih mera iz nacionalnog budžeta i IPARD programa, a u Upravi za agrarna plaćanja ističu da je cilj da se što veći broj žena motiviše i ohrabri da pokrene sopstveni biznis.

Više od petine žena u poljoprivredi Srbije imaju ulogu pomažućeg člana domaćinstva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Samo u 15 odsto slučajeva žene se javljaju u ulozi nosioca poljoprivrednog gazdinstva, a među njima - više od 50 odsto je starije od 65 godina.

Fokus Ministarstva poljoprivrede i Uprave za agrarna plaćanja proteklih godina je usmeren upravo ka podršci ženama i mladima u agrobiznisu. Za mlade poljoprivrednike je 2017. godine osmišljen poseban startap program.

Kroz podsticaj od 75 odsto za nabavaku mehanizacije, opreme i kvalitetnih priplodnih grla, koji se isplaćuje po osnovu predračuna, Ministarstvo poljoprivrede nastoji da podstakne mlade da ostanu na selu i osiguraju svoju egzistenciju kroz bavljenje poljoprivredom.

- Kako bi se što veći broj žena motivisao da uđe u agrobiznis, u sistem subvencija je uvedena pozitivna diskriminacija i žene su dobile priliku da lakše dođu do poljoprivrednih kredita uz kamantnu stopu od samo jedan odsto na godišnjem nivou - objašnjava direktorka Uprave za agrarna plaćanja, Biljana Petrović.

Takođe, prilikom sprovođenja većine investicionih mera koje se subvencionišu iz nacionalnog, ali i iz budžeta EU kroz IPARD program, žene imaju prednost u procesu bodovanja i rangiranja. Petrović dodaje da je ova prednost veoma značajna ako se ima u vidu da je u četiri od pet IPARD javnih poziva u okviru Mere 1 - broj podnetih zahteva višestruko prevazišao opredeljena sredstva po tim javnim pozivima.

To se naročito odnosilo na pozive za nabavku traktora. Kao korisnice IPARD podsticaja u okviru Mere 1, žene mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu od 60 odsto. Ukoliko su mlađe od 40 godina, visina podsticaja je 65 odsto, što je slučaj i sa Draganom Ðurić iz Stanišića kod Sombora, koja je uz IPARD podršku svoju mehanizaciju obnovila nabavkom novog, savremenog traktora.

traktor

Foto: RINA

Priča ove mlade i preduzimljive žene, koja je odlučila da sa svojom porodicom - mužem i dvoje dece, ostane u selu nadomak Sombora i razvija nasleđeno porodično gazdinstvo, upravo je pravi primer kako se korak po korak promišljeno investira u proizvodnju i koriste prilike i podrška koja poljoprivrednicima stoji na raspolaganju, kažu u Upravi.

Dragana je prvu mehanizaciju - vučenu prskalicu, nabavila 2017. godine kroz program za mlade poljoprivrednike, a u narednom periodu je uz podršku iz nacionalnog programa nabavila i plug, rasipač mineralnog đubriva i setvospremač.

Ratarsku proizvodnju je 2018. godine upotpunila proizvodnjom lešnika i uz kombinaciju sredstava iz nacionalnog budžeta za kupovinu sadnica i budžeta AP Vojvodina za sistem za navodnjavanje - podigla savremen zasad lešnika. Proizvodnja ratarskih useva, mahom uljarica i žitarica, sada se odvija na oko 40 hektara, dok je voćarstvo zastupljeno sa dva hektara.

Gazdinstvo je dovoljno poraslo i ekonomski ojačalo, pa je Dragana postala i IPARD korisnik. Na prvom IPARD javnom pozivu za nabavku novog traktora ostvarila je pravo na subvenciju za novi Džon Dir traktor. Kako kaže, bez IPARD podrške od 65% ne bi se usudila na ovako smeo poduhvat i nabaku traktora od skoro osam miliona dinara.

- Zaista nije teško, a sigurno je. Angažovali smo konsultantsku kuću koja nam je pomogla da pripremimo dokumentaciju i ostvarili smo podsticaj bez ikakvih dodatnih problema. Na osnovu mog iskustva, procedura jeste za nijansu složenija nego za ''naše'' podsticaje, ali je dobro što već unapred znate da li ispunjavate uslove ili ne - rekla je Dragana.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lord

  12. maj 2021 | 09:39

  Naravno,zna se ko dobija te kredite i podsticaje,hajde neka se javi neki obican paor da je dobio.Malo sutra...

  1
  0

  Podelite komentar