• 18
 ≫ 

Plata 100.000, ali retko ko hoće da radi ovaj posao: Veliki problemi za malinare

 ≫ 

Dnevnica je 25 evra i dobija se još pet evra za hranu

  • 18
Sezonski posao, sezonski radnici, malinari, malina

Foto: RINA

Sezona berbe malina počinje za manje od mesec dana, a osim roda i plasmana ono što brine poljoprivrednike jesu sezonski radnici koje ne mogu da pronađu.

Savo Dobrosavljević iz sela Vučkovica do sada je radnike dovozio iz Ruminije, ali usled epidemije korona virusa sada za svakog mora da plaća testove što mu se ne isplati. Ovog leta će njegove malinjake osim članova porodice, posle dužeg vremena da beru i radnici iz Srbije koje je jedva našao, iako su dnevnice odlične i za malo više od mesec dana mogu da zarade 100.000 dinara.

- Sve će biti teže i teže naći dobre i kvalitetne berače. Više nije kao nekad, kada su se ljudi utrkivali da dođu i zarade odlične plate u malinjacima. Moje maline su 12 godina brali radnici iz Rumunije koji su odlični i pošteno zarade svaki dinar. Međutim, ove godine testovi su preskupi, nisam imao nikakvu računicu kada bih sve to plaćao. Našao sam ekipu iz Grdelice koja uskoro dolazi, dnevnica im je 25 evra i dobijaju još pet evra za hranu, pošto su tražili da sami sebi spremaju obroke - izjavio je za RINU Dobrosavljević.

Rod u malinjacima zbog mraza manji za oko 50 odsto

 

Ovaj voćar pod zasadima maline ima površinu oko hektar ipo, sorte su vilamet i miker. Vremenska klackalica uticala je na količinu roda, ali kako kaže Savo, ne toliko i na kvalitet.

- Prošle godine prinosi su bili oko 20 tona, sada će to biti oko 30 odsto manje konkretno u mojim malinjacima, ali u razgovoru sa kolegama shvatio sam da šteta ove godine ide čak i do 50 odsto. Prvo je malinu ubio mraz, a onda i druge vremenske nepogode. Ono što je ostalo je zadovoljavajućeg kvaliteta, očekujemo krupne i ukusne plodove - kaže Savo.

O ceni je još uvek rano pričati, najavljuju oko 300 dinara po kilogramu, ali sve je neizvesno dok ne počne berba. Tada će malinari tačno znati koliko sav njihov uložen trud košta po kilogramu.

- Ukoliko bi cena dostigla visinu prošlogodišnje i kretala se negde oko 250 dinara, ja bih bio zadovoljan - zaključio je ovaj malinar iz Dragačeva.

Video: Malinari brinu za rod i radnu snagu: Nadaju se kompromisu oko cena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    22. maj 2021 | 16:42

    Veliki problem za drzavu, jer su svi pobegli u gradove:zbog lepog zivota na selu i dobre zarade od tih 100000.

  • Tole

    22. maj 2021 | 17:05

    Ko je lud za 2 ,3 hiljade din minimum 50 e dnevno

  • Maja

    22. maj 2021 | 16:02

    Neka hvala bolje u trafici 300 evra i u gradu nego 100 hijada dinara na selu i jos slomis ledja ....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>